cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Politică » Adrian Teban: “Interesul noului PNL este unul singur: acela de a răspunde nevoilor şi aşteptărilor pe care le au cetăţenii de la un partid de dreapta”

Adrian Teban: “Interesul noului PNL este unul singur: acela de a răspunde nevoilor şi aşteptărilor pe care le au cetăţenii de la un partid de dreapta”

Publicat în 20.01.2015 la ora 11:00

Interviu realizat cu Adrian Ovidiu TEBAN, copreşedinte al PNL Alba

– Aţi fost numit preşedinte interimar al vechiului PNL Alba, respectiv copreşedinte al noului PNL. Se speculează că, sub vălul de feţe tinere puse în fruntea partidului – la nivel judeţean sau central – se ascunde de fapt refuzul unor lideri politici consacraţi de a-şi eroda imaginea până în 2017, când e bătălia mare pentru structurile de conducere din PNL. Să fie numirea dvs. o trambulină pentru o carieră politică fulminantă sau e doar o perioadă cu consum maxim de energie pentru armonizarea intereselor oamenilor din PNL cu cele ale oamenilor din PDL, în vederea unor alegeri interne „liniştite” în 2017, pentru marele PNL?
Adrian Teban – La alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului trecut, noi, oamenii politici, am primit un mesaj foarte clar din partea opiniei publice. Prin mobilizarea din turul doi, prin victoria preşedintelui Klaus Iohannis electoratul a spus cât se poate de limpede că e timpul pentru o nouă etică politică şi publică. Suntem la faza în care trebuie să reconstruim încrederea şi respectul între instituţii şi cetăţeni, între aleşi şi alegători. Aşadar, resping ideea că deciziile luate în PNL ar avea la bază fuga de erodare a unor lideri importanţi, ci, dimpotrivă, consider că acestea se bazează pe asumarea responsabilă a direcţiilor trasate de electorat, PNL fiind primul partid care a început reforma pe care societatea civilă o cere. Va fi un consum maxim de energie în perioada următoare, dar nu pentru a avea alegeri interne liniştite, ci pentru a demonstra că marele PNL reprezintă opţiunea viabilă a unei guvernări responsabile şi eficiente.
-Totuşi, care au fost atuurile decisive ale preluării interimatului preşedinţiei PNL Alba de către dumneavoastră de la fostul preşedinte Teodor Atanasiu, şef al liberalilor din Alba de vreo două decenii?
– Vreau să fiu foarte corect înţeles. În rândurile PNL Alba sunt destui oameni valoroşi, a căror activitate politică reprezintă un argument serios pentru preluarea interimatului preşedinţiei PNL Alba. Faptul că am primit misiunea de a conduce organizaţia judeţeană până în 2017 se datorează încrederii manifestate de preşedintele Teodor Atanasiu şi de membrii biroului politic naţional, încredere câştigată ca urmare a reuşitelor politice şi administrative înregistrate de-a lungul anilor.
– Cum resimţiţi responsabilitatea viitoare de armonizare a intereselor PNL cu cele ale PDL?
– Cu această viziune trebuie să ne luptăm în momentul de faţă – cu percepţia de interese diferite – când de fapt interesul PNL şi PDL, devenit un mare partid, este unul singur: acela de a răspunde nevoilor şi aşteptărilor pe care le au cetăţenii de la un partid de dreapta. Dacă este totuşi să vorbim de realizarea unei unităţi între două partide aflate pentru o perioadă lungă de timp în părţi diferite ale baricadei, atunci vreau să vă reamintesc că PNL şi PDL au trecut cu brio peste o perioadă decisivă. Mă refer la campania electorală care a reuşit să coalizeze resursele, de la vârf şi până la bază, astfel că fuziunea
s-a accelerat în mod natural şi sunt convins că va fi încheiată la fel de natural într-un an-doi, ca urmare a conlucrării celor două echipe actuale, ale PNL şi PDL, în sensul îndeplinirii angajamentelor asumate în faţa oamenilor.
– Aveţi o echipă de lucru pentru viitoarea construcţie politică PNL-PDL sau o veţi completa pe parcurs?
– Echipa de lucru a Biroului Politic Judeţean al PNL Alba este cea existentă. Lucrăm în această formulă de mult timp, iar orice posibilă completare va avea loc doar în cazul în care anumite funcţii devin vacante. Este, de altfel, atributul biroului politic judeţean de a completa structura vechiului PNL în cazul în care se impune acest lucru.
– Cum vedeţi colaborarea, pe linie politică, pentru construcţia marelui PNL, cu preşedintele PDL Alba, Mircea Hava?
– Atât eu, cât şi domnul Hava ne dorim un PNL Alba puternic, iar atunci când împărtăşeşti aceleaşi dorinţe şi urmăreşti aceleaşi scopuri, colaborarea nu poate să fie decât una bună. Aşa cum au arătat alegerile din decembrie, structurarea unui partid de dreapta reprezintă o necesitate pentru societatea românească. Ca oameni politici responsabili, atât eu, cât şi domnul preşedinte Mircea Hava, nu putem decât să răspundem acestei nevoi şi o vom face cât mai bine, astfel încât organizaţia PNL Alba să fie printre cele mai performante la nivel naţional.
– Care credeţi că sunt priorităţile pentru PNL Alba în perioada imediat următoare?
– Bănuiesc că vă referiţi la marele PNL, pentru că odată cu decizia instanţei există doar un singur PNL Alba, cu doi copreşedinţi. Conform statutului, deciziile în cadrul partidului se iau de biroul politic judeţean şi cei doi copreşedinţi. Cu această precizare, vreau să vă spun că printre priorităţile PNL Alba în perioada următoare se numără identificarea resurselor umane cele mai pregătite şi potrivite pentru viitoarele alegeri locale, oameni credibili, performanţi şi capabili să câştige încrederea electoratului şi să ducă la îndeplinire obiectivele pe care şi le asumă în faţa acestuia.
– Ce se va schimba în PNL Alba odată cu preluarea interimară a preşedinţiei de către dvs.?
– Nu este vorba de o schimbare, ci de adaptarea priorităţilor partidului la aşteptările oamenilor, care trebuie să se regăsească în oferta noastră electorală viitoare. Aşa cum spuneam şi în conferinţa de presă, principiile care vor conduce partidul sunt meritocraţia şi democraţia internă, în sensul că liderii care vor dori să ocupe demnităţi publice trebuie să dovedească în această perioadă că vor, ştiu şi pot să îşi asume responsabilităţile funcţiilor dorite.
– Vă mulţumesc şi vă doresc succes!

Acest articol a fost citit de 392 ori

Adrian Teban: “Interesul noului PNL este unul singur: acela de a răspunde nevoilor şi aşteptărilor pe care le au cetăţenii de la un partid de dreapta”
3 (60%) 2 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *