Rămâi conectat

Politică

Adrian Buda (USR-PLUS): Cugirul trebuie să devină un oraș deschis pentru investitori. Cugirenii au nevoie de locuri de muncă stabile și bine plătite

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cugirul trebuie să devină un oraș deschis pentru investitorii interesați să creeze locuri de muncă stabile și bine plătite.

Aceasta este o prioritate pentru echipa propusă de Alianța USR-PLUS pentru Primăria și Consiliul Local Cugir. O administrație serioasă și orientată spre nevoile cugirenilor trebuie să gândească un program coerent de atragere a investitorilor, astfel încât tinerii din Cugir să nu mai fie nevoiți să părăsească orașul, iar cei rămași să fie doar navetiști la Sebeș sau Alba Iulia. În lipsa acestor măsuri, Cugirul va continua să se depopuleze continuu și va deveni o pungă de sărăcie cu probleme grave pentru locuitori.

Echipa USR-PLUS Cugir a conturat împreună cu colegii din echipa pentru Consiliul Județean, coordonată de Mihai David, un program denumit „Cugir, un oraș deschis pentru investitori”.

Programul presupune crearea unui parteneriat solid cu Consiliul Județean Alba pentru crearea unei zone industriale unde vor fi puse la dispoziție investitorilor terenuri cu infrastructură și utilități, care în primă fază vor fi concesionate și apoi vor putea fi cumpărate, conform legislației în vigoare. Noile zone industriale nu vor avea personalitate juridică, astfel încât să se elimine crearea unor societăți bugetofage cu locuri călduțe pentru bugetarii de lux.

Să nu uităm cazul Parcului Industrial Cugir, care potrivit unui raport contabil din acest an, la 1.000 de lei câștigați consumă în medie peste 932 de lei, și toate acestea în condițiile în care doar închiriază spații pentru activitatea de producție sau sediile unor societăți. Locația unei astfel de zone de dezvoltare economică ar putea fi Vinerea, unde administrația deține terenuri importante pe care însă le folosește în prezent pentru gropi de gunoi ilegale, în loc să creeze facilități pentru atragerea de investitori interesați să creeze locuri de muncă.

Amenajarea unor astfel de zone industriale, care nu au personalitate juridică și angajați, este cea mai viabilă soluție în strategia gândită de echipa USR-PLUS pentru dezvoltarea economică a Cugirului, dar și a județului Alba.

Cugirul trebuie să devină un oraș deschis și bine conectat, iar viitoarea administrație locală are obligația să scoată din sertare proiectul conectării la autostradă și să se pună serios la treabă pentru găsirea unei soluții. Infrastructura și conectarea cu rutele importante de transport rutier și feroviar sunt esențiale pentru atragerea unor investitori importanți care să își dezvolte afaceri în zonă.

Cugirul trebuie să își gândească astfel proiecte și să își prioritizeze investițiile spre conectarea cu autostrada, dar și pentru crearea infrastructurii necesare în noua zonă de dezvoltare economică. Sursele de investiții pentru asemenea proiecte sunt fondurile europene pe noul  Regio (Programul Operațional Regional)  sau pe POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare) și/sau Programul Național de Dezvoltare Locală 2.

Dezvoltarea economică a Cugirului înseamnă și susținerea micilor producători locali să se dezvolte și să își găsească piețe pentru produsele lor. În planurile noastre avem gândite proiecte pentru amenajarea unor spații moderne de desfacere a produselor sau a unor piețe volante.  De asemenea, cu fonduri europene pot fi construite centre de colectare pentru diferite produse, dar și mici unități care să le proceseze.

Ținta noastră, a echipei USR-PLUS pentru Primăria și Consiliul Local Cugir, este oprirea transformării orașului într-o „pungă de sărăcie”. Lipsa locurilor de muncă, dar mai ales lipsa unei viziuni reale pentru oraș duc la acutizarea problemelor sociale și apoi la continuarea depopulării grave cu care se confruntă orașul.

Chiar dacă nu sunt recunoscute de cei care conduc în prezent primăria, efectele acestui fenomen îngrijorător se văd deja în Cugir și orașul a pierdut în ultimii 20 de ani aproape o treime din populație. Atragerea de investitori trebuie susținută și de investiția în educație prin dezvoltarea învățământului profesional dual, dar și prin proiectele de reconversie profesională prin care să pregătim muncitorii ceruți de piața locală a muncii.

Cugirul are nevoie de măsuri serioase și e timpul să trecem de la populismul ieftin la soluții și proiecte prin care să repornim motorul economic al orașului. Doar astfel, cu viziune, seriozitate și multă muncă, Cugirul poate avea viitor!

Adrian BUDA


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Politică

Comunicat de presă | Coadă la cortul PSD din Cugir pentru semnarea petiției de reducere a tarifelor la apă și canalizare

cugirinfo.ro

Publicat

în

Coadă la cortul PSD din Cugir pentru semnarea petiției de reducere a tarifelor la apă și canalizare

Sute de locuitori din Cugir au semnat, în câteva ore, petiția inițiată de organizația locală a PSD Alba și Corneliu Mureșan, care vizează reducerea tarifelor la apă potabilă și canalizare. La cortul organizat de Partidul Social Democrat, s-a format chiar o coadă, oamenii așteptând la rând. Acest fapt reconfirmă că inițiativa PSD Alba se bucură de susținerea și încrederea comunității locale.

Lucrurile privind apa și canalizarea sunt cât se poate de clare și simple: tarifele la aceste utilități au crescut constant în ultimii 8 ani, iar creșterile de prețuri vor continua și în următorii ani. Astfel, dacă în 2017, tarifele pentru apă și canalizare erau 5,87 de lei/mc, astăzi sunt 15,32 de lei/mc, iar în 2028 vor fi 17,18 lei/mc (dacă nu chiar și mai mari), potrivit strategiei de tarifare ELABORATE de Asociația APA Alba, din care fac parte, în majoritate covârșitoare, primari PNL. Această strategie a fost propusă de către APA CTTA Alba, firma de casă a Consiliului Județean Alba, ambele instituții conduse de PNL Alba și Ion Dumitrel.

ANRSC nu impune prețurile! În zadar bocitoarele PNL invocă vina ANRSC, instituție cu rol de reglementare. ANRSC ar fi aprobat strategia de tarifare și dacă prețurile erau mai mici, așa cum a cerut PSD. Strategia de tarifare și prețurile mari la apă și canalizare sunt instituite și asumate de către PNL, întrucât Asociația APA Alba, condusă de PNL-istul Dorin Nistor, a ELABORAT planul de tarifare.

În timp ce noi plătim cele mai mari tarife la apă și canalizare din regiune, APA CTTA Alba realizează profituri de 3,3 milioane de euro pe an, iar șefii instituției se îmbogățesc, având salarii de lux. Și nu vorbim despre o cu un management performant, ci de una care deține monopol pe servicii și face bani din facturile mari pe care noi le plătim.

Așadar, PSD Alba și PSD Cugir fac apel la cetățeni să semneze, în continuare, petiția pentru scăderea tarifelor! La nivel de județ petiția a strâns mii de semnături, la doar câteva zile după ce a fost lansată.

PSD Cugir


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Politică

USR Cugir cere scăderea tarifelor la apă potabilă și canalizare

cugirinfo.ro

Publicat

în

În ședința care a condus la majorarea tarifelor la apă și canalizare începând cu 01.09.2023, CONSILIERII LOCALI USR CUGIR AM FOST SINGURII CARE AM VOTAT ÎMPOTRIVA MAJORĂRII TARIFELOR la apă – canalizare, însă majorarea a fost aprobată din cauza votului acordat de consilierii locali PNL și PSD care au majoritate în Consiliul local.

Pentru ca să înțelegeți de ce votul lor a făcut diferența, componența Consiliului local Cugir, stabilită în urma alegerilor locale din anul 2020, este următoarea: 4 consilieri USR, 5 consilieri PSD și 10 consilieri PNL.

Și din cauza votului lor, alături de hotărârile similare luate în celelelalte consilii locale din județ, a fost aprobată o creștere inițială de 11,47% pentru tariful la apă și de 18,88% pentru canalizare începând cu 01.09.2023, la care se vor adăuga și alte creșteri procentuale ale tarifelor la apă – canalizare, în fiecare început de an, până în anul 2028, fără să mai fie nevoie de trecerea eventualelor proiecte de majorare a tarifelor prin consiliile locale. Astfel, din păcate o nouă majorare a tarifului se va face simțită în buzunarele cugirenilor începând chiar din această lună, 6,17% pentru prețul la apă și 2,49% pentru prețul la canalizare.

Pentru că dorim să continuăm acțiunile de reprezentare, apărare și promovare a intereselor cugirenilor din Consiliul local Cugir și în afara acestuia, USR Cugir va iniția în perioada următoare o campanie de strângere de semnături în Cugir cu scopul de a determina SC APA C.T.T.A. SA Alba să scadă tarifele la apă – canalizare. Campania se va desfășura începând cu acest weekend, în stradă și la sediul USR din Cugir și se va extinde ulterior pe teritoriul întregului județ, prin organizațiile locale USR Alba. După strângerea semnăturilor, acestea vor fi înaintate operatorului de furnizare a apei SC APA C.T.T.A. SA și Asociației     ,,Apa Alba”, însoțite de o petiție justificată pentru scăderea tarifelor la apă – canalizare. Pentru acest demers, prin care dorim ca cetățenii orașului nostru să nu mai fie afectați în continuare de aceste majorări care nu se reflectă în calitatea serviciilor, avem nevoie de sprijinul fiecărui cugirean.

Considerăm nejustificat nivelul actualelor tarife din Alba raportat la costurile de captare, filtrare și tratare a apei, costurile legate de epurare și mai ales lipsa investițiilor necesare infrastructurii de operare. Lipsa investițiilor în infrastructură conduce la pierderile semnificative de apă pe care tot locuitorii județului nostru le plătesc lunar. De exemplu, din datele oficiale, pierderile declarate de APA CTTA SA Alba pe anul 2022 au fost de 33%. Investițiile și nu lipsa investițiilor justifică majorări de tarife. Alte nemulțumiri, sunt legate de formula de calcul (un cinică, care a condus automat la majorarea tarifelor și a cărei date nu pot fi verificate statistic) și tariful stabilit unilateral de către furnizorul de apă, aceasta fiind o condiție absurdă, aprobată tot în urma votului politic din consiliile locale.

Este inadmisibil ca locuitorii din județul Alba să plătească cele mai mari tarife la apă – canalizare din toată regiunea, județele învecinate Sibiu, Vâlcea, Hunedoara, Bihor și Cluj având tarife mai mici la apă – canalizare față de județul nostru (a se vedea mai jos tabelul prețurilor pentru operatori regionali la 01.01.2024 – Județul Alba și județele învecinate), în timp ce tariful la canalizare este al 7-lea cel mai mare tarif din țară.

Solicitarea noastră din petiția pentru scăderea tarifelor la apă – canalizare va fi să avem tarife decente, asta înseamnând să ne încadrăm sub media de la nivel național, nicidecum în prima treime cum se întâmplă acum.

PREȚURI/TARIFE AVIZATE/APROBATE DE ANRSC pentru operatori regionali la 01.01.2024 (Județul Alba și județele învecinate):

Nr. crt. Denumire operator Preţ apă potabilă lei/mc, exclusiv T.V.A Tarif canalizare lei/mc, exclusiv T.V.A Preț apă și tarif canalizare lei/mc, exclusiv T.V.A.
1. S.C. C.T.T.A. S.A. Alba 6,94 7,21 14,15
2. APA CANAL Sibiu S.A. 5,12 3,89 9,01
3. APAVIL S.A. Râmnicu Vâlcea 4,99 5,24 10,23
4. S.C ACTIVITATEA GOSCOM S.A. Orăștie 5,02 4,20 9,22
5. S.C. APA PROD S.A. Deva 7,92 5,14 13,06
S.C. APA SERV VALEA JIULUI S.A. Petroşani 6,36 4,22 10,58
6. S.C. COMPANIA DE APĂ Oradea S.A. 5,83 4,66 10,49
7. COMPANIA DE APĂ SOMEȘ S.A. Cluj Napoca 5,12 5,43 10,55
8. COMPANIA AQUASERV S.A. Târgu Mureş 7,10 6,22 13,32

 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Politică

O delegație din județul Alba, condusă de cugireanul Aurel Voicu, participă la Școala de vară a seniorilor liberali

cugirinfo.ro

Publicat

în

În perioada 2-4 septembrie 2023, se desfășoară, în stațiunea Saturn, hotel Cleopatra, Școala de vară a seniorilor liberali.

Reprezentanți ai organizațiilor județene de seniori ai Partidului Național Liberali vor avea o serie de întâlniri unde se vor dezbate problemele persoanelor vârstnice în contextul politic și economic actual.

Principalul subiect al discuțiilor va fi cel al pensiilor, eliminarea inechităților din sistemul național de pensii, problemele din sistemul de sănătate și identificarea unor  soluții în acest sens, din perspectiva unei guvernări liberale.

La Școala de vară, în mijlocul seniorilor liberali din toată țara vor fi prezenți: Președintele PNL, Nicolae Ciucă, vicepreședinții Lucian Bode și Virgil Guran.

Județul Alba va fi reprezentat la Școala de vară de șase seniori liberali, delegație condusă de ing. Aurel Voicu  – (din Cugir) președintele organizație județene Alba a seniorilor liberali.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir