cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » Adeverinţele de acord global, eliberate de UM Cugir abia după certificarea dreptului în instanţă

Adeverinţele de acord global, eliberate de UM Cugir abia după certificarea dreptului în instanţă

Publicat în 14.02.2018 la ora 13:35

Aproape 60 de persoane au fost prezente joi, 8 februarie 2018, la audienţele organizate de Casa Judeţeană de Pensii Alba, la sediul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Cugir, susţinute de către ec. Simona Mirela Goronea – director adjunct şi inspector superior, ec. Georgian Pâclişan.

Gazda întâlnirii cu cetăţenii a fost şi de această dată Clubul Persoanelor Vârstnice aparţinând Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (C.A.R.P.) din localitate. Prin grija preşedintelui CARP „Solidaritatea”, Vistian Blaga, persoanele interesate s-au înscris la audienţe, reuşind să primească la faţa locului din partea C.J.P. Alba clarificările autorizate de care aveau nevoie legate de statutul de pensionar sau viitor pensionar.

După cum ne-au relatat reprezentanţii C.J.P. Alba, în marea lor majoritate, problemele ridicate de participanţii la audienţe s-au referit la: probleme privind încadrarea la pensie anticipată, trecerea de la pensia anticipată la pensia pentru limită de vârstă, acordarea grupelor de muncă, situaţie rămasă încă nerezolvată pentru un număr destul de mare de persoane, cazuri privind recalcularea pensiilor, solicitarea de calcule privind vechimea în muncă şi perspectivele de pensionare.

Una dintre problemele mai arzătoare a fost legată şi de această dată de solicitările privind eliberarea adeverinţelor cu perioadele de acord global, având în vedere că foştii angajaţi ai uzinei se luptă pentru obţinerea acestui drept, de ani de zile, o situaţie care din păcate nu-şi găseşte nici în prezent rezolvarea. O problemă destul de disputată, care a determinat conducerea Societăţii Uzina Mecanică Cugir S.A., respectiv a directorului general Mircea Trifan să solicite o întâlnire a conducerii C.J.P Alba cu compartimentul Resurse umane, Direcţia financiară, Arhiva societăţii şi Sindicatul Liber Cugir, pe această temă.

După cum ne-a relatat directorul adjunct al Casei de Pensii, Simona Goronea, obţinerea adeverinţelor cu perioadele de acord global se lovesc de un ostacol, şi anume că nu se poate face dovada achitării de către uzină a obligaţiilor faţă de C.A.S. Potrivit reprezentantei C.J.P, U.M. Cugir a invocat faptul că inundaţiile produse în urmă cu mai mulţi ani au distrus arhiva societăţii şi nu se mai găsesc documentele care să confirme acest fapt. Singura variantă care le rămâne oamenilor ar fi căutarea drepturilor în instanţă. În condiţiile în care există o sentinţă civilă prin care reclamantul şi-a câştigat cauza, uzina va elibera adeverinţa doveditoare pe care fostul angajat o va înainta Casei Judeţene de Pensii.

Constantin Predescu

Facebook 

Acest articol a fost citit de 719 ori

Adeverinţele de acord global, eliberate de UM Cugir abia după certificarea dreptului în instanţă
5 (100%) 2 vote[s]

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.