Rămâi conectat

Actualitate

Activitatea desfășurată de asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav din Cugir, desfășurată în conformitate cu prevederile legale

cugirinfo.ro

Publicat

în

În conformitate cu Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap pentru anul 2020, la nivelul orașului Cugir exixtă  40 de posturi de asistenți personali.

Astfel, la data de 31.12.2020 avem angajați un număr de 36 asistenți personali ai persoanelor cu handicap grav  fiind concomitent în plată un număr mediu de 157  indemnizatii lunare echivalente cu salariul net al asistentului  personal gradatia 0, in cuantum de 1.348 lei/beneficiar.

În perioada  iulie 2020-decembrie 2020 s-au înregistrat 6 cereri noi de încadrare ca asistenț personal ai persoanelor cu handicap grav, au fost încetate 2 contracte de muncă, un contract incetat datorită decesului persoanei cu handicap și un contract încetat la cerere, cu schimbare optiune in indemnizație lunară deoarece asistentul personal a îndeplinit condițiile de pensionare; iar  în urma rapoartelor de control efectuate la 6 luni de inspectorul de specialitate din cadrul SPAS, tuturor asistenților personali angajați, s-a propus menținerea în plată a acestora deoarece nu s-au constatat nereguli privind activitatea de îngrijire a persoanei cu handicap aflată în întreținere”, susține jr. Viorica Nedel, șef serviciu SPAS Cugir.

După cum am aflat, contractele de muncă pe perioadă determinată sunt încheiate pentru un număr de 12 asistenti personali, iar pe perioadă nedeterminată pentru 24 asistenti personali, conform valabilitatii certificatelor de încadrare într-o categorie de persoane cu handicap care necesită protectie specială.

Din numarul total de 36 asistenți personali,  8 sunt angajati pentru minori cu handicap grav si  28 sunt angajati pentru adulti cu handicap grav, care au o situație familiala deosebita (mai multe persoane cu handicap in familie, unic întreținator de familie).

În urma verificărilor efectuate la domiciliul persoanelor cu handicap grav s-a constatat că asistenții personali și-au îndeplinit în general obligațiile prevăzute în contractul individual de muncă, asigurând pentru persoanele cu handicap grav servicii de îngrijire medico-socială, după cum urmează: servicii pentru activitățile de bază ale vietii: ajutor pentru igiena corporală, îmbrăcare și dezbrăcare, igiena eliminarilor, hrănire și hidratare, transfer și mobilizare, deplasare în interior, comunicare servicii pentru activitatile de instrumentare ale vietii: ajutor pentru prepararea hranei sau livrarea acesteia, efectuarea de cumpărături, activități de menaj, însoțirea în mijloacele de transport, facilitarea deplasării în exterior în vederea îndeplinirii planului de recuperare elaborat de comisiile de expertiză medicala, companie, activități de administrare și gestionare, activități de petrecere a timpului liber.

La nivelul orașului Cugir, conform evidentelor SPAS, se constată faptul că persoanele cu handicap grav sau reprezentanții legali ai acestora optează preponderent pentru acordarea indemnizației lunare în cuantum egal cu salariul net al asistentului personal, gradația 0 stabilit potrivit prevederilor legale care reglementează nivelul de salarizare a personalului plătit din fonduri publice

La data de 30.12.2020 în evidentele SPAS există un număr de 157 indemnizații pentru persoane cu handicap. În această perioadă cheltuielile salariale s-au ridicat la suma de 665.793 lei.

Menționăm faptul că „Autoritatile administrației publice locale au obligația sa prevadă in bugetul local sumele necesare din care se suporta salarizarea, precum si celelalte drepturi cuvenite asistentului personal, potrivit legii. Sumele se asigura in proportie de cel mult 90% de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata, in baza numarului de beneficiari comunicat de unitatile administrativ-teritoriale”.

Întrucît persoanele cu dizabilităţi sunt considerate grup vulnerabil, acestea au beneficiat in perioada iulie-decembrie 2020 de pachete de igienă si pachete alimentare acordate in cadrul POAD 2020, acestea fiind distribuite la domiciliul personal  prin intermediul asistenților medicali comunitari.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

S-a aprins iluminatul festiv la Cugir pentru sărbătorile de Crăciun 2023!

cugirinfo.ro

Publicat

în

S-a aprins iluminatul festiv la Cugir pentru sărbătorile de Crăciun 2023!

În seara aceasta a fost aprins iluminatul festiv care împodobește orașul cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Moș Nicolae a sosit mai repede anul acesta în orașul Cugir. Locuitorii orașului, dar mai ales copiii din localitate, au primit un cadou din partea administrației locale: aprinderea iluminatului festiv de sărbători și a bradului de Crăciun.

Evenimentul s-a desfășurat duminică seară, pe esplanada din fața Catedralei „Adormirii Maicii Domnului” din Cugir.

Ca de fiecare dată, numerotarea inversă până la momentul aprinderii miilor de luminițe a fost pornită de către primarul orașului, Adrian Teban alături de 22 de elevi performeri ai Cugirului, care au obținut cele mai bune rezultate la învățătură în decursul anului, la concursuri și olimpiade școlare.

Momentul a fost întâmpinat de cugireni cu urale și exclamații de bucurie, majoritatea din cei prezenți imortalizând momentul cu telefoanele mobile sau cu aparatele foto.

Citește și: MESAJE de MOS NICOLAE. SMS-uri, urări și felicitări pe care le poți trimite de Sfântul Nicolae

Festivitatea a fost întregită de un spectacol de colinde susținut de tinerii interpreți ai Fanfarei de copii a Centrului Cultural Valentin Urițescu (coordonator Marian Vințan) și a grupului folcloric vocal Mlădițe cugirene (coordonator doamna profesoară Ionela Popa).

O varietate de modele și culori, mii de ghirlande luminoase, cupole luminoase, și mesaje luminoase cu urări de sărbători împodobesc de sărbători bulevardul central și principalele străzi ale orașului.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Duminică, 3 decembrie 2023, are loc aprinderea iluminatului festiv pentru Sărbătorile de Iarnă

cugirinfo.ro

Publicat

în

Mâine, 3 decembrie 2023, de la ora 17.00, Primăria orașului Cugir și Centrul Cultural „Valentin Urițescu” vă invită să luați parte la aprinderea iluminatului festiv pentru sarbătorile de iarnă.

„Duminică, 3 decembrie 2023, ora 17.00, în fața Catedralei, Primăria Cugir și Centrul Cultural Valentin Urițescu vă invită să luați parte la aprinderea iluminatului festiv pentru sarbătorile de iarnă

Au început pregătirile pentru împodobirea orașului cu iluminat festiv. Primăria a asigurat montarea instalațiilor luminoase iar angajații din cadrul Serviciului Public de Gospodărie Locală Cugir au ridicat zilele acestea bradul de Crăciun în fața Catedralei și au montat decorațiile specifice.

Duminică, de la mic, până la mare, cugirenii sunt așteptați să participe la aprinderea miilor de luminițe multicolore ce vor împodobi orașul.

În continuare, sunteți invitați la colinde și cântece sub bradul de Crăciun, în interpretarea grupului Mlădițe Cugirene și a Fanfarei Cugir.

Vă așteptăm lângă brad pentru a număra împreună secundele pâna la aprinderea instalațiilor din bradul de Crăciun și a ornamentelor luminoase ce impodobesc orașul!”, au transmis rteprezentanții Primăriei orașului Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 29 de ani din Cugir cercetat de polițiștii din Vințu de Jos, după ce a fost depistat la volanul unui autoturism neînmatriculat

cugirinfo.ro

Publicat

în

Joi, 30 noiembrie 2023, în jurul orei 15.00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos, în timp ce acționau pe raza localității Vințu de Jos, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un tânăr de 29 de ani, din Cugir.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că autoturismul condus de bărbat avea autorizația provizorie de circulație expirată.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere, pe drumurile publice, a unui autovehicul neînmatriculat.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir