Administraţie
Acord de asociere între orașul Cugir și Consiliul Județean Alba, pentru realizarea obiectivului: „Centrul multicultural Dr. Ioan Mihu Cugir”
Consiliul Local Cugir a aprobat încheierea unui Acord de asociere între UAT – Orașul Cugir prin Consiliul Local al Orașului Cugir și UAT – Județul Alba prin Consiliul Județean Alba, pentru realizarea în comun a obiectivului de investiții: „Centrul multicultural Dr. Ioan Mihu Cugir”.
Dr. Ioan Mihu, personalitate proeminentă a Transilvaniei sfârșitului de secol XIX și începutului de secol XX, a fost unul dintre cei mai aprigi susținători ai emancipării politice, economice, sociale și culturale a românilor ardeleni, fiind totodată un ilustru luptător pentru îndeplinirea idealului național. Ioan Mihu s-a născut la 17 octombrie 1854 la Vinerea, din țărani fruntași, tatăl său fiind un cunoscut om de afaceri cu lemn din zonă.
În preajma Marii Uniri, în 5 noiembrie 1918, redactează un document-program intitulat „ Un crâmpei de gânduri în preajma Adunării Naţionale de la Alba-Iulia” , un plan de acţiune bine gândit, care în linii mari şi în multe din amănuntele sale, s-a pus în practică după Marea Unire.
Ca o recunoaştere a meritelor sale deosebite, în sprijinul emancipării sociale, culturale, economice şi politice a românilor ardeleni cărora şi-a dedicat întreaga viaţă şi avere, în lupta pentru libertatea şi independenţa lor, i s-a oferit candidatura pentru Parlamentul României, în anul 1919, prin Iuliu Maniu şi un portofoliu ministerial în guvernul României în anul 1921, prin Ion I.C. Brătianu.
Ioan Mihu a dorit să fie înmormântat la Vinerea și a lăsat menționate în testament dorințele ca în casele de la Vinerea să fie amenajate școli de specialitate destinate sătenilor, cu diferite funcționalități culturale sau o gospodărie model. Toate acestea pot fi actualmente îndeplinite prin crearea unui centru multicultural în ansamblul de locuințe al casei părintești a doctorului Ioan Mihu.
În prima etapă se va realiza trecerea din domeniul public al orașului Cugir în domeniul public al județului Alba a cotei de 1/2 din imobilul teren și construcții, înscris în Cartea funciară nr. 79796 Cugir, situat administrativ în localitatea Vinerea, strada Principală, nr. 172, județul Alba.
În etapa a doua părțile se asociază pentru realizarea în comun a Documentației de avizare a lucrărilor de intervenție la obiectivul de investiții: „Centrul multicultural Dr. Ioan Mihu”, documentație care va cuprinde soluția constructivă, descrierea, din punct de vedere tehnologic, constructiv, tehnic, funcţional-arhitectural şi economic, a principalelor lucrări pentru investiţia de bază, corelată cu nivelul calitativ, tehnic şi de performanţă ce rezultă din indicatorii tehnico-economici propuşi. Valoarea estimată pentru realizarea Documentației de avizare a lucrărilor de intervenție la obiectivul de investiții: „Centrul multicultural Dr. Ioan Mihu Cugir” este de 150.000 lei cu TVA inclus, din care fiecare asociat va plăti jumătate, respectiv 75.000 lei. Prezentul acord de asociere se încheie pe o perioadă de 2 (doi) ani, intrând în vigoare de la data semnării lui de către reprezentanții celor doi asociați, cu posibilitatea prelungirii prin act adițional, la solicitarea motivată a oricărui asociat. Transformarea fostei case părintești dr. Ioan Mihu într-un Centru multicultural va pune în valoare personalitatea acestui remarcabil luptător pentru drepturile romậnilor transilvăneni, respectând astfel și dorinţa lui de da o funcționalitate cultural-educativă proprietății și totodată de ,,a întocmi o gospodărie model”, deziderate exprimate prin Testamentul din 25 august 1905 şi prin Codicilul din 15 iunie 1923.
Totodată, o asemenea acțiune va dezvolta patrimoniul cultural local, județean și chiar național, punându-se astfel în valoare atât aspecte culturale pentru care Ioan Mihu a militat întreaga existență și deopotrivă contribuind la păstrarea valorilor naționale și punerea în valoare a personalităților vremii care s-au implicat în lupta pentru libertatea și unitatea națională, numeroase dintre ele poposind de-a lungul timpului în casa de la Vinerea: Iuliu Maniu, Aurel Vlad, episcopul Miron Cristea, Alexandru Vaida Voevod, Vasile Goldiș și alții.
Punerea în valoare și promovarea valorilor cultural-turistice ale orașului nostru este un obiectiv cuprins în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Orașului Cugir pentru perioada 2021-2030 și acordat cu politicile de dezvoltare culturală la nivel național și european.
Punerea în valoare a obiectivelor cultural-turistice va aduce un aport important în dezvoltarea comunității prin creșterea gradului de atractivitate locală și promovarea unor valori istorice de importanță națională.
Constantin PREDESCU
Administraţie
Orașul Cugir, în Programul privind creşterea eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public
Consiliul Local Cugir a adoptat o hotărâre privind participarea oraşului Cugir la Programul de creştere a eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public prin depunerea spre finanţare a proiectului „Modernizarea sistemului de iluminat public în orașul Cugir”.
Valoarea totală a proiectului este în cuantum 3.083.558,25 lei (inclusiv TVA), din care valoarea totală eligibilă (buget de stat) 2.999.990,00 lei lei și valoarea neeligibilă 83.568,25 lei.
De asemenea, aleșii locali au aprobat asigurarea de la bugetul local a sumei de 83.568,25 (TVA inclus), reprezentând cheltuieli neeligibile în cadrul proiectului susmenționat.
Scopul Programului îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin utilizarea unor corpuri de iluminat cu surse LED care să determine o eficienţă energetică ridicată şi poluare luminoasă minimă.
Obiectul demersului vizează modernizarea sistemelor de iluminat public prin înlocuirea corpurilor de iluminat existente având un consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu surse LED, completarea sistemului de iluminat public existent cu corpuri de iluminat cu surse LED (în situaţiile în care stâlpii de pe tronsonul respectiv nu sunt echipaţi cu corpuri de iluminat sau acestea sunt deteriorate/nefuncţionale), extinderea sistemului de iluminat existent, precum şi achiziţionarea şi instalarea sistemelor de telegestiune aferente obiectivelor de investiţii.
Constantin PREDESCU
Administraţie
Împrumut de peste 7,2 milioane lei, pentru proiecte nefinalizate, la Cugir
Consiliul Local Cugir a aprobat în ședință extraordinară, contractarea de la Trezoreria Statului a unui împrumut în valoare de 7.260.000 lei, pentru proiectele nefinalizate, cu fonduri de la Uniunea Europeană, cu o maturitate de maximum 5 ani.
Potrivit hotărârii adoptate, contractarea împrumutului se face pentru două proiectele nefinalizate: Revitalizarea și îmbunătățirea calității vieții din zona urbană arondată școlii Iosif Pervain, pentru suma de 1.270.000 lei; Revitalizarea și îmbunătățirea calității vieții din zona urbană arondată școlii Singidava, pentru suma de 5.990.000
Din bugetul local al orașului Cugir se asigură integral plata serviciului anual al datoriei publice locale aferent împrumutului.
Pe întreaga durată a serviciului datoriei publice locale, ordonatorul principal de credite are obligaţia să publice pe pagina de internet a orașului Cugir următoarele date:
Hotărârea Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, precum şi orice modificări şi/sau completări ale acesteia; valoarea împrumutului contractat, în valuta de contract; gradul de îndatorare a orașului Cugir; durata serviciului datoriei publice locale, cu precizarea perioadei de graţie şi a perioadei de rambursare a împrumutului; dobânzile, comisioanele şi orice alte costuri aferente fiecărei finanţări rambursabile; plăţile efectuate din fiecare finanţare rambursabilă.
Constantin PREDESCU
Administraţie
Calendarul târgurilor și pieţelor din Cugir, pentru anul 2025
Consilierii orașului Cugir au aprobat în ședință ordinară, „Calendarul târgurilor și pieţelor” din localitate pentru anul 2025.
Prin adresa transmisă de către Consiliul Judeţean Alba și înregistrată la Primăria oraşului Cugir s-a solicitat transmiterea, până la data de 20.12.2024, Hotărârea Consiliului Local care să cuprindă data, locația, zilele și tipurile târgurilor și piețelor din orașul Cugir, date care vor fi cuprinse în „Calendarul târgurilor și pieţelor din Judeţul Alba” pentru anul 2025.
Astfel, aleșii locali au stabilit zi de piaţă: zilnic de luni până sâmbătă – Piaţa „Complex”, duminica, Piaţa „1 Mai”.
Târg lunar: Piaţa „1 Mai”, în datele: 26.01.2025; 23.02.2025; 30.03.2025; 27.04.2025; 25.05.2025; 29.06.2025; 27.07.2025; 31.08.2025; 28.09.2025; 26.10.2025; 30.11.2025; 14.12.2025.
Constantin PREDESCU
-
Din judeţacum 9 luni
Mesaje de Paste 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti | cugirinfo.ro
-
Din judeţacum 9 luni
Mesaje de Paște fericit 2024. SMS-uri urări şi felicitări de Sfintele Pasti pe care le poţi trimite prietenilor | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 5 luni
Mesaje de Sfânta Maria 2024. URĂRI, FELICITĂRI și SMS-uri care pot fi trimise persoanelor care își serbează onomastica | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 9 luni
Când pică Paștele ortodox și cel catolic 2025, dar și în următorii ani | cugirinfo.ro
-
Actualitateacum 9 luni
MESAJE de Sfântul Gheorghe 2024. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor dragi de ziua numelui | cugirinfo.ro
-
Mondenacum 11 luni
MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii 2024. Felicitări, urări și SMS-uri pentru femeile din viața voastră | cugirinfo.ro
-
Administraţieacum 4 luni
Premiu simbolic oferit de Primărie unor societăți comerciale din Cugir, cu prilejul aniversării a 225 de ani de tradiție industrială a orașului
-
Mondenacum 8 luni
Sfinții Constantin și Elena 2024. FELICITARI, MESAJE și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica | cugirinfo.ro