Rămâi conectat

Administraţie

Acord de asociere între orașul Cugir și Consiliul Județean Alba, pentru realizarea obiectivului: „Centrul multicultural Dr. Ioan Mihu Cugir”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Local Cugir a aprobat încheierea unui Acord de asociere între UAT – Orașul Cugir prin Consiliul Local al Orașului Cugir și UAT – Județul Alba prin Consiliul Județean Alba, pentru realizarea în comun a obiectivului de investiții: „Centrul multicultural Dr. Ioan Mihu Cugir”.

Dr. Ioan Mihu, personalitate proeminentă a Transilvaniei sfârșitului de secol XIX și începutului de secol XX, a fost unul dintre cei mai aprigi susținători ai emancipării politice, economice, sociale și culturale a românilor ardeleni, fiind totodată un ilustru luptător pentru îndeplinirea idealului național. Ioan Mihu s-a născut la 17 octombrie 1854 la Vinerea, din țărani fruntași, tatăl său fiind un cunoscut om de afaceri cu lemn din zonă.

În preajma Marii Uniri, în 5 noiembrie 1918, redactează un document-program intitulat „ Un crâmpei de gânduri în preajma Adunării Naţionale de la Alba-Iulia” , un plan de acţiune bine gândit, care în linii mari şi în multe din amănuntele sale, s-a pus în practică după Marea Unire.

Ca o recunoaştere a meritelor sale deosebite, în sprijinul emancipării sociale, culturale, economice şi politice a românilor ardeleni cărora şi-a dedicat întreaga viaţă şi avere, în lupta pentru libertatea şi independenţa lor, i s-a oferit candidatura pentru Parlamentul României, în anul 1919, prin Iuliu Maniu şi un portofoliu ministerial în guvernul României în anul 1921, prin Ion I.C. Brătianu.

Ioan Mihu a dorit să fie înmormântat la Vinerea și a lăsat menționate în testament dorințele ca în casele de la Vinerea să fie amenajate școli de specialitate destinate sătenilor, cu diferite funcționalități culturale sau o gospodărie model. Toate acestea pot fi actualmente îndeplinite prin crearea unui centru multicultural în ansamblul de locuințe al casei părintești a doctorului Ioan Mihu.

În prima etapă se va realiza trecerea din domeniul public al orașului Cugir în domeniul public al județului Alba a cotei de 1/2 din imobilul teren și construcții, înscris în Cartea funciară nr. 79796 Cugir, situat administrativ în localitatea Vinerea, strada Principală, nr. 172, județul Alba.

În etapa a doua părțile se asociază pentru realizarea în comun a Documentației de avizare a lucrărilor de intervenție la obiectivul de investiții: „Centrul multicultural Dr. Ioan Mihu”, documentație care va cuprinde soluția constructivă, descrierea, din punct de vedere tehnologic, constructiv, tehnic, funcţional-arhitectural şi economic, a principalelor lucrări pentru investiţia de bază, corelată cu nivelul calitativ, tehnic şi de performanţă ce rezultă din indicatorii tehnico-economici propuşi. Valoarea estimată pentru realizarea Documentației de avizare a lucrărilor de intervenție la obiectivul de investiții: „Centrul multicultural Dr. Ioan Mihu Cugir” este de 150.000 lei cu TVA inclus, din care fiecare asociat va plăti jumătate, respectiv 75.000 lei. Prezentul acord de asociere se încheie pe o perioadă de 2 (doi) ani, intrând în vigoare de la data semnării lui de către reprezentanții celor doi asociați, cu posibilitatea prelungirii prin act adițional, la solicitarea motivată a oricărui asociat. Transformarea fostei case părintești dr. Ioan Mihu într-un Centru multicultural va pune în valoare personalitatea acestui remarcabil luptător pentru drepturile romậnilor transilvăneni, respectând astfel și dorinţa lui de da o funcționalitate cultural-educativă proprietății și totodată de ,,a întocmi o gospodărie model”, deziderate exprimate prin Testamentul din 25 august 1905 şi prin Codicilul din 15 iunie 1923.

Totodată, o asemenea acțiune va dezvolta  patrimoniul cultural local, județean și chiar național, punându-se astfel în valoare atât aspecte culturale pentru care Ioan Mihu a militat întreaga existență și deopotrivă contribuind la păstrarea valorilor naționale și punerea în valoare a personalităților vremii care s-au implicat în lupta pentru libertatea și unitatea națională, numeroase dintre ele poposind de-a lungul timpului în casa de la Vinerea: Iuliu Maniu, Aurel Vlad, episcopul Miron Cristea, Alexandru Vaida Voevod, Vasile Goldiș și alții.

Punerea în valoare și promovarea valorilor cultural-turistice ale orașului nostru este un obiectiv cuprins în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Orașului Cugir pentru perioada 2021-2030 și acordat cu politicile de dezvoltare culturală la nivel național și european.

Punerea în valoare a obiectivelor cultural-turistice va aduce un aport important în dezvoltarea comunității prin creșterea gradului de atractivitate locală și promovarea unor valori istorice de importanță națională.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Începând de astăzi, 30 mai 2023, au intrat în vigoare modificări și restricții de circulație pe mai multe străzi din orașul Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Începând de astăzi, 30 mai 2023, șoferii din Cugir trebuie să respecte modificările privind prioritățile de circulație rutieră pe străzile Ion Creangă și Trandafirilor și noile restricții de circulație impuse pe strada Trandafirilor. Restricții de circulație au mai fost instituite pe străzile Viitorului și Nicolae Bălcescu.

• „Cedează trecerea” pe Trandafirilor și „Drum cu prioritate” pe strada Ion Creangă

Primăria Oraşului Cugir a solicitat Inspectoratului de Poliție al Județului Alba – Poliția Orașului Cugir avizul necesar mutării indicatorului rutier “cedează trecerea” de pe strada I. Creangă, nr. 94, pe strada Trandafirilor, nr. 4. Totdată, a fost solicitat avizul amplasării indicatorului “drum cu prioritate” pe strada Ion Creangă, nr. 94. Noile modificări s-au considerat necesare întrucât la orele de vârf se forma o coloană de mașini de aproximativ 150 m pe strada I. Creangă.

Totodată a fost avizată amplasarea, pe ambele sensuri de circulație ale străzii Trandafirilor, a indicatorului rutier “oprirea interzisă”, în vederea fluidizării traficului rutier și evitării ambuteiajelor provocate de autoturismele oprite pe partea carosabilă.

• „Staționarea interzisă” pe străzile Viitorului și N. Bălcescu

Tot de astăzi au fost amplasate mijloace de semnalizare rutieră în zona Spitalului Orășenesc Cugir astfel:

– amplasarea a două indicatoare rutiere “staționarea interzisă” pe ambele sensuri de circulație ale străzii Viitorului, de la intersecția cu strada Nicolae Bălcescu până la Valea Viilor;
– amplasarea a două indicatoare rutiere “staționarea interzisă” pe ambele sensuri de circulație ale străzii Nicolae Bălcescu, de la intersecția cu strada Unirii până la intersecția cu strada Ion Creangă.

Prin aceste noi restricții se urmărește îmbunătățirea condițiilor de trafic în zonă, evitarea de ambuteiaje rutiere, facilitarea circulației autobuzelor și accesului autovehiculelor de intervenție.

După instituirea acestor restricții, accesul pacienților sau aparținătorilor acestora, respectiv al vizitatorilor, cu autoturismele în parcarea din incinta Spitalului Orășenesc Cugir – zona Policlinică este permis zilnic, în intervalul orar 07:00-22:00.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

De la 1 ianuarie 2024, impozitele și taxele locale din Cugir vor fi majorate cu 13,8%

cugirinfo.ro

Publicat

în

Aleșii Cugirului au aprobat pentru anul fiscal 2024 indexarea cu rata inflației de 13,8% a nivelurilor valorilor impozabile, a impozitelor și taxelor locale, a altor taxe și a taxelor speciale care constau într-o anumită sumă în lei.

Potrivit art. 491 alin.1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, “în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”.

Prin comunicatul de presă nr.13/13.01.2023 al Institutului Național de Statistică, s-a comunicat faptul că pentru anul fiscal 2022 rata inflației a fost de 13,8%.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

SPAS Cugir anunță că între în perioada 4 – 12 mai 2023 se distribuie pachete alimentare destinate categoriilor defavorizate ale populației. Vezi detalii

cugirinfo.ro

Publicat

în

Serviciul Public de Asistență Socială Cugir vă informează că în perioada 04.05.2023-12.05.2023 se va desfășura activitatea de distribuire pachete alimentare acordate categoriilor defavorizate ale populației, prin intermediul POAD 2018-2021 tranșa VI, astfel :

– între orele 09.00 și 16.00, în zilele lucrătoare, la sediul Băii Sociale din Cugir, str. Gheorghe Asachi, nr.13A

Beneficiarii pachetelor cu produse alimentare distribuite in etapa 1 sunt:
a). familiile și persoanele singure beneficiare de venit minim garantat;
b). persoanele beneficiare de alocație pentru susținerea familiei.

Ridicarea personală a ajutoarelor distribuite sub forma produselor alimentare se face în baza prezentării actului de identitate valabil însoțit de dovada încadrării în categoria de beneficiari (dispoziția Primarului privind stabilirea dreptului pentru beneficiarii de venit minim garantat și alocație pentru susținerea familiei).

Începând cu data de 15.05.2023, după încheierea primei etape, pachetele alimentare rămase vor fi distribuite persoanelor/familiilor aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente și alte situații asemănătoare și care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, în cadrul celei de-a doua etape.

Informații suplimentare se pot obține la nr de telefon: 0258/750764, 0258/750370, 0258/750738.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir