Rămâi conectat

Administraţie

A început amenajarea sensurilor giratorii pe strada Victoriei din Cugir. Primarul Adrian Teban verifică în teren stadiul lucrărilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

Modernizarea infrastructurii rutiere continuă și în Vinerea, pe strada Principală, tronsolul II. Se lucrează la ultimele două, din cele 13 străzi cuprinse în cel mai complex proiect al orașului Cugir, „Reducerea emisiilor de carbon bazată pe PMUD”.

Este vorba de principalele artere de circulație, străzile Victoriei din Cugir și Principală din Vinerea, care sunt legate între ele și prin care se face accesul în cele două localități. Sunt cele mai lungi străzi din rețeaua de trasport public, la nivelul cărora s-a intervenit etapizat din considerente ce țin de asigurarea circulației, dar și de multitudinea lucrărilor. Pe lângă modernizarea infrastructurii rutiere, au fost realizate lucrări de canalizație, de relocarea în subteran a rețelei electrice aeriene și de introducere a noii rețele de iluminat public (printr-un alt proiect european derulat simultan).

Primarul Adrian Teban a verificat în teren stadiul lucrărilor, împreună cu administratorul Public, Marius Jibotean și reprezentanții constructorului. Pe strada Victoriei a început amenajarea sensurilor giratorii, concomitent cu amenajarea trotuarelor și a pistelor de biciclete. Potrivit primarului, „vor fi amenajate cinci sensuri giratorii, cu scopul de a crește siguranţa traficului prin reorganizarea intersecţiilor în acele punctele de conflict şi zone cu risc ridicat pe care le-am identificat prin PMUD. Practic, ne dorim o infrastructură care să fie sigură și eficientă pentru toți participanții la trafic, fie că vorbim de șoferi, călătorii din transportul public, pietoni sau bicicliști.”

Sensurile giratorii sunt amenajate la intersecțiile străzii Victoriei cu: Centura ocolitoare Vinerea, str. Serelor, str. 1 Decembrie 1918, str. Doinei, str. Constructorului, str. Stadionului.

Pe strada Principală din Vinerea se lucrează pe tronsonul II, de la Monumentul Eroilor spre localitatea Cugir, tronson pe care s-au finalizat lucrările subterane, iar acum se amenajează trotuarele și pistele de biciclete. Pe tronsonul I, lucrările sunt mai avansate, aici fiind turnat deja primul strat de asfalt.

La nivelul celorlalte 11 străzi urmează a fi realizate marcaje, semnalizări rutiere și unele reparații necesare în urma montării noilor corpuri de iluminat public.

Reamintim că în baza proiectului „Reducerea emisiilor de carbon bazată pe PMUD” au fost deja achiziționate 6 autobuze hibrid, sistemele de e-ticketing, sistemul de monitorizare a traficului, 41 de stații de autobuz noi, iar în curs de achiziție sunt 70 de biciclete și 20 de porți pentru găzduirea lor.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Prin punerea în funcţiune a unei centrale fotovoltaice „Parcul Industrial Cugir” devine prosumator

cugirinfo.ro

Publicat

în

„Parcul Industrial Cugir” pune în funcţiune o centrală fotovoltaică, prin care va putea acoperi mare parte din energia necesară pentru alimentarea subconsumatorilor parcului, la un preț mai mic decât energia convențională. Recent, a fost finalizată investiția privind punerea în funcțiune a unei centrale fotovoltaice amplasată pe acoperișul-terasă al Halei de producție nr. 4 în incinta societății.

„Astfel, energia produsă în această centrală acoperă o mare parte din energia necesară pentru alimentarea subconsumatorilor parcului, la un preț mai mic decât energia convențională, iar cantitatea de energie produsă și neconsumată se introduce în sistemul electric național (SEN).

Prin urmare, societatea Parcul Industrial Cugir SA deține și calitatea de prosumator, având Certificat de racordare și producere emis de Distribuție Energie Electrică România – Sucursala Alba”, se arată într-un raport de specialitate ce însoţeşte un proiect de hotărâre cu privire la acordarea unui mandat special reprezentantului Judeţului Alba în Adunarea Generală a Acţionarilor, Simion Creţu, proiect aprobat în şedinţa ordinară din noiembrie a Consiliului Judeţean Alba.

Potrivit unei adrese transmise CJ Alba, se solicită acordarea unui mandat special reprezentantului Județului Alba pentru completarea obiectului secundar de activitate, cu activitatea „Producția de energie electrică – Cod CAEN 3511”. Prin urmare, se impune modificarea art.6 din Actul constitutiv al societăţii, Obiectul secundar de activitate al Întreprinderii Publice – Societatea „Parcul Industrial Cugir” SA prin completare obiectului secundar de activitate cu Cod CAEN 3511 Producția de energie electrică.

UAT – Județul Alba este acționar unic la Societatea „Parcul Industrial Cugir” SA.

În aceeaşi şedinţă s-a discutat şi despre rectificarea Bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2023 şi a anexelor sale. Principali indicatori care se vor modifica sunt veniturile totale, de la 1.628.800 de lei la 1.729.395 de lei, și cheltuielile totale, de la 1.540.708 lei la 1.635.895 de lei. În consecinţă, se observă o creștere a profitului brut, de la 88.092 de lei la 93.500 de lei.

Operatorii economici pot proceda la rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli atunci când, din motive temeinic justificate, sunt necesare modificări ale nivelului indicatorilor economico-financiari aprobați iniţial, în cazul de faţă în 26 ianuarie 2023.

UAT – Județul Alba este acționar unic la Societatea „Parcul Industrial Cugir” SA


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Contracte de finanțare în valoare de 33,8 milioane de lei, pentru investiții cu fonduri din PNRR, la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Recent, au fost semnate cinci contracte de finanțare nerambursabilă între orașul Cugir și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru realizarea unor investiții cu fonduri provenite din Programul Național de Redresare și Reziliență.

Potrivit primarului Adrian Teban, este vorba despre proiecte în valoare de peste 33.800.000 de lei (fără TVA) prin care administrația locală își propune să reabiliteze și să eficientizeze mai multe clădiri publice.

„Majoritatea contractelor semnate astăzi vizează obiective ce aparțin infrastructurii învățământului local și reprezintă o completare la cele 6 proiecte cu fonduri europene pe care le avem în momentul de față în implementare. Așadar, avem șansa ca prin PNRR să reabilităm și clădirile celorlalte instituții care nu au fost eligibile prin POR și astfel să avem o rețea școlară modernizată în totalitate”, susține edilul.
Potrivit acestuia, trei dintre contractele semnate sunt destinate eficientizării energetice a Liceului Teoretic „David Prodan”, precum și valorificării clădirilor ce-i aparțin, iar altul se referă la reabilitarea căminului din cadrul Colegiului Tehnic „I.D. Lăzărescu”.

Cele cinci proiecte finanțate prin PNRR vor fi implementate pe parcursul a 24-25 de luni.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Proiect pentru construirea unui parc fotovoltaic în orașul Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Local Cugir a aprobat în ședință extraordinară realizarea proiectului „Construire parc fotovoltaic în orașul Cugir”, propus la finanțare din Fondul pentru Modernizare, Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie și stocarea energiei”, derulat de Ministerul Energiei.

Potrivit HCL Cugir nr. 227/14.11.2023, valoarea totală a proiectului este în cuantum de 7.591.031,54 de lei cu T.V.A., din care valoarea totală eligibilă 5.752.481,54 lei și valoarea neeligibilă 1.838.550 lei.

Aleșii locali au mai aprobat contribuția proprie în proiect, a 1.838.550 de lei, reprezentând cheltuielile neeligibile ale proiectului. Cuantumul lucrărilor va fi prevăzut în bugetul Orașului Cugir pentru perioada de realizare a investiției, în cazul obținerii finanțării.

Principalele activități din cadrul proiectului, care vor duce la înființarea parcului fotovoltaic, sunt următoarele:

– prelucrarea terenului pentru aplatizarea curbelor de nivel abrupte;
– taluzarea și compactarea pământului; înființarea căilor de acces pentru activitățile de mentenanţă;
– montarea structurii metalice de susținere în fundații izolate din beton;
– montarea de panouri fotovoltaice cu puterea instalată de minimum 410 W;
– montarea invertoarelor trifazate pe suporți speciali.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir