Rămâi conectat

Administraţie

A fost adoptat bugetul general centralizat al orașului Cugir pe anul 2023, precum și estimări pentru 2024-2026

cugirinfo.ro

Publicat

în

Consiliul Local al orașului Cugir a adoptat în ședință extraordinară, bugetul general centralizat al orașului Cugir pe anul 2023 și estimările pe anii 2024-2026, acesta fiind rezultatul cumulării veniturilor și cheltuielilor bugetului local, a bugetului creditelor interne și bugetului instituțiilor finanțate din venituri proprii subvenții și reflectă dimensiunea efortului financiar public al unității administrativ-teritoriale orașul Cugir.

La fundamentarea bugetului Orașului Cugir pe anul 2023 s-a avut în vedere, în principal asigurarea cofinanțării și a cheltuielilor neeligibile pentru proiectele finanțate din fonduri europene aflate în implementare, rambursarea datoriei publice locale, finalizarea obiectivelor de investitții de infrastructură finanțate din bugetul local, precum și pregătirea studiilor și documentațiilor necesare accesării unor noi finanțări nerambursabile. Potrivit proiectului de hotărâre, bugetul local  al oraşului Cugir pe anul 2023 va fi în sumă de 173.305,48 mii lei, bugetul local – secţiunea de funcţionare pe anul 2023, se stabileşte în sumă de 44.057 mii lei,iar bugetul local – secţiunea de dezvoltare pe anul 2023, se stabileşte în sumă de 129.248,48 mii lei.

Bugetul consolidat al Orașului Cugir pe anul 2023 este estimat la partea de Venituri în sumă de 202.817,95 mii lei, ținându-se cont de prevederile art. 14 alin. (7) din Legea finanțelor publice locale nr. 273/2006 privind fundamentarea veniturilor proprii în funcție de gradul de realizare în ultimii doi ani, de prelevarile de la bugetul de stat, sumele din creditul intern contractat si de finantarile nerambursabile europene. Excedentul aferent anului anterior in suma de 2.800 mii lei, s-a utilizat pentru finantarea cheltuielilor de dezvoltare.

Veniturile bugetului consolidat inregistreaza o crestere insemnata fata de valorile realizate in anul precedent, pe fondul cresterii finantarilor nerambursabile europene, anul 2023 fiind anul finalizarii proiectelor aflate in implementare.

La Cheltuielile bugetului consolidat, resursele au fost alocate pentru sustinerea cheltuielilor operationale cu functionarea institutiilor si serviciilor publice in suma de 78.135,47 mii lei si pentru cheltuielile cu investitiile, inclusiv proiectele cu finantare nerambursabila europeana, in suma de 143.447,50 mii lei. După data publicării în Monitorul Oficial al României a Legii nr.368/2022 a bugetului de stat pe anul 2023 au avut loc consultări si analize cu instituţiile publice din subordine, privind fundamentarea şi necesarul cheltuielilor pe destinaţii, acţiuni, activităţi, programe, proiecte, obiective.

În ceea ce privește bugetul creditelor interne al oraşului Cugir pe anul 2023, acesta este în sumă de 13.815,02 mii lei, bugetul instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii pe anul 2023, în sumă de 34.462,47 mii lei, bugetul instituţiilor publice și activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii pe anul 2023 – secţiunea de funcţionare, se stabileşte în sumă de 34.078,47 mii lei. Bugetul instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii pe anul 2023 – secţiunea de dezvoltare, se stabileşte în sumă de 384 mii lei.

Referitor la bugetul activităților finanțate integral din venituri proprii pe anul 2023 acesta se stabilește în sumă de 630,47 mii lei, astfel: bugetul Spitalului orășenesc Cugir pe anul 2023, se stabilește în sumă de 28.814 mii lei, bugetul Clubului ,,Metalurgistul” Cugir pe anul 2023, se stabilește în sumă de 1.990 mii lei, bugetul Centrului Cultural Cugir pe anul 2023, se stabilește în sumă de 1.026 mii lei, iar bugetul Serviciului Public de Gospodărire Locală Cugir pe anul 2023, se stabilește în sumă de 2.002 mii lei.

Totalul cheltuielilor necesare finalizării proiectelor aflate în implementare, cuprinse în bugetul general al orașului Cugir pentru anul 2023, reprezintă:

– reabilitări clădiri și străzi arondate unităților de învățământ, precum și dotări necesare desfășurării procesului educațional, în valoare totală de 76.590,28 mii lei;

– dotări Ambulatoriu, în valoare de 5.103,49 mii lei;

– Cantină socială și servicii sociale, în valoare de 2.541 mii lei;

– eficientizare sistem de iluminat, în valoarea de 12.347,10 mii lei;

– mobilitate urbană, în valoare de 41.229,65 mii lei.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Lucrări de modernizare avansate, la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

În cadrul evaluării în teren realizată de primarul Cugirului, Adrian Teban și echipa de proiect din cadrul primăriei, constructorii au dat asigurări că lucrările de modernizare la o importantă instituție școlară din oraș se vor încheia în următoarele luni.

La Școala Gimnazială Nr. 3 se lucrează cu motoarele turate la maxim, aici existând o finanțare de  peste 21.000.000 lei investiți prin proiectul „Reabilitare, modernizare, echipare infrastructură educațională pentru învățământul general obligatoriu”.

Astfel, lucrările la corpul de pe strada Doinei sunt realizate în proporție de peste 80% și prevăd modernizare pentru: interior/exterior, instalații termice, electrice și de securitate la incendii, eficientizare energetică, iluminat led, echiparea cu mobilier și echipamente, modernizare băi etc. Se va monta lift pentru persoane cu dizabilități, și sunt executate și lucrări la gardul împrejmuitor și curtea interioară.

„Ulterior va fi montant mobilierul nou, necesar pentru desfășurarea a activităţii de învăţământ.

Prin același proiect se modernizeaza și corpul de pe str. Merilor din Vinerea.

Lucrările sunt realizate în proporție de peste 90% și s-au modernizat: interior/exterior, instalații termice, electrice și de securitate la incendii, eficientizare energetică, iluminat led, băi etc.

De asemenea, se modernizează terenul de sport, curtea interioară și se echipează cu mobilier nou.

Tot prin acest proiect s-a realizat modernizarea corpului de pe Aleea Constructorului”, ne-a transmis edilul orașului, Adrian Teban.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Campanie de sterilizare GRATUITĂ a câinilor la Cugir, în zilele de 10 și 11 mai 2024

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria orașului Cugir organizează, în zilele de 10 și 11 mai 2024, o campanie de sterilizare gratuită a câinilor de pe raza localității.

Campania de sterilizare gratuită va avea loc în perioada 10-11 mai 2024. Primăria Cugir a alocat în acest sens fonduri pentru sterilizarea a 60 de câini.

Locația unde se va desfășura campania este strada Drăgana nr. 29-31.

Cainii vor fi sterilizați, microcipați și li se va elibera carnet de sănătate, motiv pentru care sunteți rugați să vă prezentați cu o copie a cărții de identitate.

Programări se pot face la numărul de telefon 0744550409, zilnic între orele 17.00-20.00.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Inițiativă de reducere a impozitului pe clădiri și terenuri pentru donatorii de sânge din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Social democratul, Andrei Sărmășan în calitate de consilier local în Consiliul Local al orașului Cugir a inițiat un proiect de hotărâre prin care propune acordarea unei reduceri procentuale de 25% a impozitului pe clădiri, respectiv a impozitului pe teren pentru persoanele fizice care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic, realizate în conformitate cu prevederile din Legea nr. 282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană.

Potrivit actului normativ amintit,  organele locale ale administraţiei publice sunt obligate să sprijine acţiunile de promovare organizate în scopul donării de sânge, potrivit competenţelor pe care le au.

În acest context, „consiliile locale pot hotărî acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe clădiri, respectiv a impozitului pe teren pentru persoanele fizice care au în proprietate o clădire situată în România şi care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic”.

Reducerea se poate cumula cu bonificaţia acordată în condiţiile prevăzute de lege şi se aplică diferenţei rezultate în urma scăderii bonificaţiei din impozitul datorat. |[(3) Scutirea sau reducerea de la plata impozitului/taxei, stabilită conform alin. (2), se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative. (text original în vigoare până la 6 aprilie 2024) ]|

Scutirea sau reducerea de la plata impozitului/taxei se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative.

„În acest sens, consiliul local are competența de a aproba reduceri la plata impozitelor și taxelor locale cu scopul de a promova acțiunile de donare de sânge, motiv pentru care am inițiat proiectul de hotărâre  pentru aprobarea unor reduceri procentuale de 25% a impozitului pe clădiri și a impozitului pe teren, pentru persoanele care fac dovada activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană”, a precizat consilierul Andrei Sărmășan.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir