Rămâi conectat

Actualitate

50.000 de lei despăgubiri pentru o angajată a Fabricii de Arme Cugir, după ce a fost pusă la o muncă pentru care nu era calificată și și-a pierdut două degete

cugirinfo.ro

Publicat

în

Tribunalul Alba a respins acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de un angajat al Fabricii de Arme Cugir, care este acuzat de nerespectarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă şi de vătămare corporală din culpă.

Faptele au avut loc în 13 august 2018 şi s-au soldat cu rănirea gravă a unei femei de doar 32 de ani. Aceasta şi-a pierdut două degete de la o mână în urma manevrării greşite a unui utilaj, rănile necesitând pentru vindecare 60-65 de zile de îngrijiri medicale.

Bărbatul acuzat (Petru L.) este maistru şi avea ca şi competenţă atribuţii de a asigura respectarea sarcinilor de serviciu şi a disciplinei muncii pentru personalul din subordine, în cadrul atelierului Flux 2.

„Persoana vătămată, angajată la Fabrica de Arme Cugir S.A., se afla în timpul serviciului în cadrul Atelierului Flux 2. Numitul B. E., angajat în cadrul aceleiaşi societăţi comerciale pe postul de reglor, cu toate că nu avea această competenţă, i-a trasat sarcina de a utiliza o maşină de frezat piese metalice, iar în timpul activităţii, victima a suferit un accident la mâna dreaptă, în urma căruia i-au fost amputate două degete.

(…) Urmare a lipsei de pregătire, victima a încălcat normele privind sănătatea şi securitatea în muncă privind lucrul pe maşina de frezat – a schimbat piesa de frezat fără ca maşina unealtă să fie oprită; a utilizat mănuşi la lucrul pe freză – aspecte care au contribuit la cauzarea accidentului”, se precizează în documentele anchetei. Persoana care i-a trasat sarcina de serviciu nu avea această atribuţie, care revenea exclusiv maistrului.

• Pedeapsă „nejustificat de blândă”

„Inculpatul nu a respectat dispoziţiile legale privind securitatea şi sănătatea în muncă, deoarece, pe de o parte a permis numitului B. E. să repartizeze sarcinile de muncă angajaţilor din cadrul Atelierului Flux 2, deşi această obligaţie îi revenea exclusiv, iar pe de altă parte, i-a permis persoanei vătămate (…) să lucreze pe maşina de frezat fără ca aceasta să aibă pregătirea necesară, cu consecinţa producerii unui accident”, se mai susţine în document.

„Acordul de recunoaştere a vinovăţiei a prevăzut o amendă penală în valoare de 1.800 de lei pentru persoana cu funcţie de conducere din cadrul Fabricii de Arme. Tribunalul Alba a considerat, însă, că pedeapsa este nejustificat de blândă în raport de gravitatea infracţiunii şi periculozitatea persoanei cercetate penal” (…) Producerea unei infirmităţi, în speţă pierderea a două degete de către persoana vătămată, în vârstă de 32 de ani la data producerii incidentului, constituie o consecinţă gravă a nerespectării de către inculpat a dispoziţiilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă. Aşadar, punând în balanţă pedeapsa agreată, respectiv amenda în cuantum de 1.800 lei, şi dreptul la integritate corporală al persoanei vătămate, lezat prin comportamentul inculpatului, se constată că pedeapsa agreată este disproporţionată în raport cu valoarea afectată”, se susţine în hotărârea instanţei de judecată. Decizia din 26 ianuarie 2022 poate fi contestată cu apel.

Femeia a dat în judecată societatea producătoare de arme şi muniţie şi în civil şi a solicitat daune morale de 200.000 de lei. În final, a primit despăgubiri de 50.000 de lei.

sursa: adevarul.ro


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii

cugirinfo.ro

Publicat

în

Motocicliștii „Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia le ecologizează an de an, sunt tot mai puține gunoaie aruncate. 

Așa cum obișnuiesc deja de mai mulți ani, clubul de motocicliști ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat înainte de sărbătorile de Paști, o nouă acțiune de ecologizare în oraș.

„Am încheiat cu succes o altă acțiune de ecologizare. Am fost pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii!

Toți cei care am participat la acțiune ne-am organizat și am format 4 echipe. O echipă a plecat de la Podul Roșu spre Căprioară, una a plecat de la Mistrețu spre Căprioară, alta pe Valea Grușerii și nu în ultimul rând echipa de la „Cabana fără gânduri” coordonată de Eni, au ecologizat Râul Mic.

Suntem plăcut surprinși să vedem de la an la an tot mai puțin gunoie în aceste zone pe care noi le ecologizăm anual.

Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestei acțiuni, cât și administrației locale care ne-au pus la dispoziție mijloc de transport pentru sacii cu gunoaie”, au transmis motocicliștii.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Substanțe pentru protecția plantelor, cu termenul de valabilitate expirat, confiscate de polițiști de la o firmă din Vinerea

cugirinfo.ro

Publicat

în

Luni, 22 aprilie 2024, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au efectuat un control la o societate comercială din Vinerea, specializată în comercializarea produselor de protecție a plantelor, în scopul verificării modului în care sunt respectate normele legale privind deținerea acestui tip de produse.

În urma verificărilor, polițiștii au constatat că reprezentatul societății oferea, spre vânzare, mai multe produse al căror termen de valabilitate era expirat. În urma controlului a fost luată măsura indisponibilizării cantităților de 5,5 litri și 8 kilograme de substanțe de protecția plantelor.

Polițiștii au întocmit dosar penal, în cadrul cărora sunt efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri, faptă prevăzută și pedepsită de art. 98, alin. 5, lit. b din OUG 195/2005 privind protecția mediului și neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activității de colectare, transport, valorificare și eliminare a deșeurilor periculoase, faptă prevăzută și pedepsită de art. 66 din OUG 92/2021, privind regimul deșeurilor.

Controalele vor continua.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Ce nume se sărbătoresc de SFANTUL GHEORGHE 2024. Cui îi spunem ”la mulți ani” | cugirinfo.ro

cugirinfo.ro

Publicat

în

Nume sărbătorite de Sfântul Gheorghe 2024 • Nume derivate de la Gheorghe • Cui îi spunem ”la mulți ani” de Sf. Gheorghe | cugirinfo.ro

Peste 900.000 de romani își serbează onomastica, în 23 aprilie, cu ocazia Sfântului Gheorghe. Sfântul Mare Mucenic s-a născut în Capadocia într-o familie creștina și a trăit in timpul domniei împăratului Diocletian.

Nume sărbătorite de Sfântul Gheorghe

 Din cei peste 900.000 de romani care poarta numele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe peste 700.000 sunt bărbați si peste 180.000 femei.

Din totalul romancelor, peste 130.00 poarta numele de Georgeta, alte peste 33.000 – Gheorghita sau Ghiorghita si peste 14.000 – Geta, in timp ce peste 500 femei poarta numele de Ghita.

 La barbati, numele Gheorghe, Ghiorghe se regaseste in peste 550.000 dintre cazuri, George – peste 140.000, Gheorghita, Ghiorghita – peste 24.00, iar peste 4.800 de romani poarta numele Ghita.

Legenda Sfantului Gheorghe

S-a inrolat in armata romana si, parcurgand ierarhia militara, Sf. Gheorghe s-a facut remarcat prin faptele de arme. In ciuda decretului impotriva crestinilor, emis de Diocletian in 303, Sf. Gheorghe a ales sa-si marturiseasca public credinta crestina. Din ordin imperial, sfantul a fost intemnitat si supus torturii pentru a-si renega credinta. Loviri cu sulita, lespezile de piatra asezate pe piept, trasul pe roata, groapa cu var, incaltamintea cu cuie, bautura otravita, bataia cu vana de bou si toate celelalte torturi nu au reusit sa-l faca sa renunte la credinta sa.

Martorii suferintelor Sfantului Gheorghe, uimiti de puterea sa de a rezista la durere, au renuntat la credinta in zeitati pagane, imbratisand crestinismul. O dovada a sfinteniei sale o reprezinta o minune savarsita de Sf. Gheorghe in timpul intemnitarii sale. Atingand trupul unui detinut mort din celula sa, acesta a inviat, convingand-o astfel chiar pe imparateasa Alexandra, sotia lui Diocletian, sa se crestineze. Intrucat Sf. Gheorghe a respins oferta imparatului de a-i acorda inalte onoruri in schimbul renuntarii la crestinism, Diocletian a ordonat omorarea prin decapitare a Sf. Gheorghe si a sotiei sale.

Citeşte şi: MESAJE de Sfântul Gheorghe. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor care îşi sărbătoresc onomastica

In constiinta populara romaneasca, Sf. Gheorghe este unul dintre cei mai prezenti sfinti, numeroase biserici purtand hramul sau. Exista numeroase orase in Romania care poarta numele Sfantului Gheorghe si chiar unul dintre cele trei brate ale Dunarii este denumit astfel. Imaginea Sf. Gheorghe ucigand balaurul este prezenta si pe steagul Moldovei medievale trimis de Stefan cel Mare la Manastirea Zografu de la Muntele Athos.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai preţuiţi sfinţi. De neam bun, a îmbrăţişat de tânăr carierea armelor, distingându-se repede prin curajul şi abilităţile sale. În timpul prigoanei creştinilor, Sfântul şi-a mărturisit şi el cu tărie credinţa şi, după ameninţări şi torturi, a fost executat din porunca aceluiaşi împărat pe care îl servise în lupte şi războaie.

Gheorghe – din greacă: agricultor, lucrător al pământului, acest nume deosebit, atât de răspândit la noi, la români, ne arată că omul trebuie să fie, înainte de toate, harnic şi gospodar. – „Lucrul face sănătate, trândăvia tot păcate.” – Proverb românesc.

Derivate: George, Georgeta, Georgiana, Geta, Gina, Gelu, Geo, Gică, Gherghina, Ioiga, Iordache ş.a.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir