cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Actualitate » 1883 de ani de atestare documentară a Roșiei Montane celebrați la Cugir

1883 de ani de atestare documentară a Roșiei Montane celebrați la Cugir

Publicat în 08.02.2014 la ora 9:00

rosia-montana-sarbatorita-la-cugirAlături de multe alte oraşe din România şi Cugirul a sărbătorit miercuri, 6 februarie, începând cu ora 18.00, Ziua Roşiei Montane, localitate atestată documentar de peste 1880 de ani, fiind considerată cea mai veche localitate minieră din ţară. Evenimentul s-a desfăşurat la casa de Cultură din Cugir, şi a reunit cca 100 de participanţi, mulţi dintre ei tineri, dar şi destule persoane trecute de prima tinereţe.

Manifestarea, organizată de activişti şi membri ai Asociaţiei de Ecologie şi Turism ,,Nasipiste” a fost, de altfel, un nou semn de opoziţie faţă de exploatarea cu cianură a aurului din Roşia Montană pe care Compania Gold Corporation doreşte să o înceapă de ani de zile.  Programul serii a constat în dezbateri, vizionarea unor filme documentare, scurtmetraje, expoziţii organizate de Asociaţia de Ecologie şi Turism ,,Nasipiste”, precum şi activităţi organizate de elevi ai Şcolii Gimnaziale “Singidava”, care în cadrul unui colţ al copiilor au executat desene cu caracter ecologist.

În intervenţiile lor, prof. Nicolae florea, Cristea Oneţ, Nicolae Faur au adus în discuţie faptul că peisajul cultural de la Roşia Montană este compus din vestigii care atestă evoluţia exploatărilor miniere într-un interval de timp de 2000 de ani-din epoca pre-modernă până în perioada contemporană.

Dintre cei prezenţi, unii au vorbit despre faptul că mii de oameni din întreaga ţară şi din lume s-au alăturat campaniei din întreaga ţară reuşindu-se că prin sprijinul fiecăruia să se dezvolte cea mai mare campanie de mediu şi socială din România. În campania de conştientizare publică s-a făcut apel la aceea că ,,un om valorează mai mult decât aurul pe care îl poartă. La fel şi o tara”, ,,România nu gusta cianura”, fără cianură la Roşia Montană, ,,Implică-te! E rândul tău!” şi nu în ultimul rând, sloganul ,,Salvaţi Roşia Montana”.

La eveniment au luat parte viceprimarul Cugirului, prof. Horia Rotche şi preşedintele Asociaţiei PRO Cugir ing. Aurel Voicu.

C. P.

Facebook 

Acest articol a fost citit de 331 ori

1883 de ani de atestare documentară a Roșiei Montane celebrați la Cugir
5 (100%) 2 votes

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *