cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Învăţământ - Cultură » 172 de ani de la trimiterea primului mesaj telegrafic celebrați la Colegiul Național „David Prodan” din Cugir

172 de ani de la trimiterea primului mesaj telegrafic celebrați la Colegiul Național „David Prodan” din Cugir

Publicat în 26.05.2016 la ora 21:38

elevi-dp-mai-2016-cod-morseElevii de la Colegiul Naţional „David Prodan” din Cugir s-au transferat pentru câteva ore din universul computerelor în universul de transmitere a informatiei folosind secvente standardizate de semne sau pulsatii – cunoscute ca „puncte” si „linii”.

Evenimentul a fost organizat cu ocazia împlinirii a 172 de ani de când Samuel Morse a transmis primul lui mesaj telegrafic (1844). Prin referatele citite, elevii au aflat că Samuel Morse,  inventatorul telegrafului electric si al alfabetului Morse, a transmis prima telegrama în codul Morse de la Washington DC, către asistentul său Alfred Vail, in Baltimore, pentru a inaugura prima linie telegrafică. Continutul mesajului a fost un citat biblic: „Ce a facut Dumnezeu?”

Codificarea Morse este singura modalitate digitală de modulare si transmitere a informației care poate fi folosită eficient si citită ușor de către oameni, fără  a necesita existența unui computer. Inițial a fost transmis ca pulsații electrice de-a lungul unei linii telegrafice, dar poate fi transmis ca un  ton audio, ca un semnal radio, sau ca semnale mecanice  sau  vizuale, utilizand o lanternă. Elevii au aflat că există domenii în care este utilizat și azi, precum navigația maritimă și aeriană, că este folosit ca tehnologie de asistenţă specială, ajutând oamenii cu dizabilităţi să comunice. In 1939 a fost stabilit recordul mondial de transmitere în cod Morse, Ted Elroy a reusit sa traduca instant codul Morse la o viteză de 75,2 cuvinte pe minut.

Excistă şi alte metode de transmitere în cod Morse, de exemplu  cu ajutorul fluierului.,c u fum, cu lumină sau cu alte sunete. Elevii au mai aflat că unele telefoane mobile au cuvantul „SMS” ca ton de apel pentru primirea mesajelor scrise, şi că în 24 mai 2004, cu ocazia celei de-a 160-a aniversari a transmisiei in cod Morse, a fost inaugurat caracterul special „@” la setul oficial de caractere Morse, folosind secventa „· — — · — ·”. Alături de elevi , au exersat îndemânarea transmiterii în cod Morse, profesoarele Serafina Oarga şi Tatiana Ungurianu.

Constantin Predescu

Facebook 

Acest articol a fost citit de 35 ori

172 de ani de la trimiterea primului mesaj telegrafic celebrați la Colegiul Național „David Prodan” din Cugir
5 (100%) 1 vote

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.