cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Învăţământ - Cultură » 140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuși celebrați la Colegiul Naţional „David Prodan” din Cugir

140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuși celebrați la Colegiul Naţional „David Prodan” din Cugir

Publicat în 19.02.2016 la ora 22:40

brancusi-celebrare-cugir-feb-2016Astăzi, 19 februarie 2016, elevii Colegiului Naţional „David Prodan” din Cugir au celebrat 140 de ani de la naşterea „poetului formelor”, Constantin Brâncuși, sculptorul român cu contribuție covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană.

Prezentată  sub forma power point, în cadrul Cabinetului Documentare și Informare (C.D.I.) din cadrul colegiului, activitatea creatoare a marelui artist român a surprins prin expoziţiile realizate de Brâncuşi începând cu Société Nationale des Beaux-Arts , Salon d’Automne din Paris, 1906 , expoziţia  senzaţională  din  1914, din Statele Unite ale Americii la Photo Secession Gallery din New York City, sau cele din  Franţa, Elveţia, Olanda, Anglia.

Au fost amintite creaţiile sale: ,,Sărutul” (versiune 1907), ciclurile Păsări Măiestre, ,,Pasărea în văzduh” , ,,Muza adormită”, ,,Domnişoara Pogany”, ciclul Ovoidului, precum şi ansamblul sculptural de la Târgu-Jiu cu cele  trei componente sculpturale – ,,Masa tăcerii”, ,,Poarta sărutului” şi ,,Coloana fără sfârşit”,  dispuse pe aceeaşi axă, orientată de la apus spre răsărit şi având o lungime de 1275 m.

Cunoscut şi sub numele de ,,Ansamblul monumental de la Târgu-Jiu”, inaugurat la data de 27 octombrie 1938,  acesta este  un omagiu adus eroilor căzuţi în timpul primului război mondial. Inspiraţi  de genialul sculptor şi supravegheaţi de profesoarele Serafina Oarga şi Tatiana Ungurianu, elevii au realizat frumoase desene care au fost expuse ulterior  într-o expoziţie la CDI.

„O pasăre a intrat, odată, prin fereastra atelierului meu. Şi încerca să iasă bătând în geam şi nu găsea ieşirea – căci se lovea mereu de sticlă. S-a aşezat apoi să se odihnească. Şi a încercat din nou şi a ieşit. Sculptura este la fel: dacă găseşti acel geam (acea ieşire), te ridici înspre cer, intri în împărăţia cerurilor…”(citat celebru din Constantin Brâncuși). Constantin Brâncuși s-a născut la 19 februarie 1876, Peștișani – Județul Gorj și a decedat la 16 martie 1957, Paris, Franța.

Constantin Predescu

Facebook 

Acest articol a fost citit de 128 ori

140 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuși celebrați la Colegiul Naţional „David Prodan” din Cugir
5 (100%) 1 vote[s]

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.