Rămâi conectat

Actualitate

Vineri, 20 septembrie 2019, scriitorul Dorin N. Uritescu își lansează la Cugir volumul „Firimituri literare”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani, scriitorul, poetul și lingvistul Dorin N. Uritescu, va lansa vineri, 20 septembrie 2019, ora 17.00, la Centrul Cultural Cugir, volumul de eseuri „Firimituri literare” .

Evenimentul se încadrează în programul celei de-a XXII-a ediție a Festivalului „Toamna Cugireană” și se dorește un jubileu al prodigioasei activități pe care profesorul emerit Dorin N. Uritescu a depus-o în slujba limbii și literaturii române.

Cu douăzeci și opt de cărți publicate, numeroase articole de cercetare științifică, doctor magna cum laude al Universității București, dl Uritescu a străbătut fiecare etapă a vieții profesionale cu efort și dăruire, numele și lucrările domniei sale fiind cuprinse în mai multe antologii și dicționare de specialitate, unele dintre ele editate chiar de către Academia Română.

Mai mult, pentru a-și dezvolta profesia, Dorin N. Uritescu, a urmat și absolvit pe lângă Facultatea de Științe și Litere din cadrul Universității București și Facultatea de Filozofie „Alexandru Ioan Cuza din Iași”.

Născut în 1944, la Vinerea, ca fiu al unor oameni vrednici și muncitori, urmează forme de școlarizare la Cugir și Orăștie. În adolescență joacă fotbal alături de nume deja consacrate ale fotbalului cugirean. Trece prin multe situații de viață, lucrează chiar și brutar, apoi efectuează un stagiu militar dificil la frontiera cu Iugoslavia, perioadă care se constituie în izvor de inspirație pentru multe scrieri. Ajunge apoi la Iași și București, unde-și desăvârșește cariera.

La Revoluția din 1989 merge în Comitetul Central printre primii, alături de figurile de referință ale momentului, care aveau să domine viața publică de după 21 decembrie, dar refuză să solicite certificat de revoluționar sau să beneficieze de vreun drept deși are în sertar declarațiile lui Dani Iosif și Dumitru Mazilu care confirmă implicarea sa activă în activitatea revoluționară.

S-a pensionat din postura de profesor la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” din București dar n-a încetat să scrie și să dăruiască din cunoașterea sa comunității. Din 2015 este membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Printre cărțile realizate enumerăm: „Dicționar explicativ de pleonasme efective”, „Pleonasmul în limba română”, „Aspecte ortografice controversate”, „Dicționar explicativ de contradicții în adaos”, „Noutăți în ortografie”, „Greșeli de exprimare”, „Fascinația numelui”, „De la chioșcari la vesternizare” etc sau, mai nou, volumul de balade erotice „Pe Rio Costa”.

Cartea care va fi lansată vineri la Cugir, ,,Firmituri literare” (Despre Vinerea și vinereni), se dorește o împletire a unor calde amintiri cu elemente de narative specifice, surprinse din perspectiva psihologiei și poveștile oamenilor din Vinerea – Cugir, acolo unde „Rio Costa” – Râul Coastei (adică Râul Cugir) își poartă susurul de neuitat în inimile vinerenilor, indiferent unde s-ar afla.

La lansare, profesorul Dorin N. Uritescu, îi invită pe toți, prieteni sau oameni care nu îl cunosc, pentru că a pregătit și o surpriză, o expoziție de lămpi (veioze) cu vânzare, făcute de mâna sa în la sfârșitul anilor 70, anunță acesta pe pagina sa de Facebook. Îi vor fi alături, de asemenea, autorități cugirene, conducerea Centrului Cultural Cugir și alți prieteni din județul Alba.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Zi de mare sărbătoare la Vinerea, unde „păștenii” au dus la Biserică pâinea și vinul, pentru a fi pregătite pentru Noaptea de Înviere

cugirinfo.ro

Publicat

în

La Vinerea, în Miercurea Mare preotul merge la casa gazdei pentru a o sfinți și pentru a se face sfeştanie în gospodăria proaspăt zugrăvită.

Urmează Joia Mare, zi de mare sărbătoare, când de dimineață „păștenii” se adună la biserica din localitate, iar în frunte cu preotul pleacă la casa pășteanului care a deținut rolul de gazdă.

Acolo la casa gazdei se va face o slujbă religioasă, „păștenele” au împărțit lumânări frumos împodobite cu verdeață, iar după slujbă, pâinea se va de pune în desagi iar vinul într-un butoi nou de lemn pentru a fi dus la biserică.

Este momentul în care paștile sunt duse la lăcașul de cult de către alaiul format din prapori, preoți, oficialități și „păștenii” îmbracați în costume populare.

În fața alaiului merg bărbații cu desagii cu pâine, iar în spate femeile cu ciuberele împodobite cu verdeață, urmați de ceilalți participanți la eveniment.

La biserică se continuă slujba de sfințire a vinului și a pâinii care vor deveni Sfintele Paști, la finalul căreia fiecare persoană servește un pahar de vin şi o felie de cozonac, așa precum „feliile de viață”, le-au adus urcușuri sau coborâșuri.

În decursul aceleași slujbe ei participă și la un parastas în memoria colegilor de generație care au încetat din viață înainte de a împlini 60 de ani.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 30 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce a furat două biciclete din scara unui bloc

cugirinfo.ro

Publicat

în

Marți, 30 aprilie 2024, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Orașului Cugir au identificat un bărbat de 30 de ani, din Cugir, ca persoană bănuită de săvârșirea unei infracțiuni de furt calificat, faptă sesizată poliției la data de 25 aprilie 2024.

Se pare că, în noaptea de 24/25 aprilie 2024, bărbatul ar fi pătruns în scara unui bloc din Cugir de unde ar fi sustras două biciclete, cu scopul de a le valorifica, ulterior.

Ambele biciclete au fost recuperate de polițiști și restituite păgubiților.

Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii activități infracționale a bărbatului.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Procesiune dedicată Sfintelor Paști, organizată de Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

O manifestare de mare încărcătură spirituală s-a desfășurat în seara zilei de miercuri, 1 mai 2024, la Cugir prin organizarea unei procesiuni care a precedat intrarea cu pâinea Paștilor în Biserica Ortodoxă ce poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

Dacă în cazul „obiceiului păștenilor” din satul Vinerea credincioșii care împlinesc 60 de ani și fac parte din același leat oferă întregului sat pâinea și vinul de Paști, la biserica amintită din Cugir, tuturor credincioșilor aparținând celui mai numeros cartier din oraș, care frecventează aceast locaș de cult, li se oferă pâinea și vinul Paștilor

Potrivit preotului paroh, Adrian Cebotari, este primul an în care s-a petrecut această frumoasă manifestare la Cugir, care reprezintă vechile tradișii în zona Transilvaniei.

S-a pornit de la familia Băcăințan Ioan și Anca într-o procesiune organizată, pe Bulevardul Alexandru Sahia, cu ciubere și coșuri în care se afla pâinea pentru sărbătoarea Paștilor, având în față bărbații bisericii, urmați de femei, tineri și copii – toți îmbrăcați în haine naționale.

La procesiune au fost prezenți cei doi preoți slujitori ai Bisericii Ortodoxe ,,Adormirea Maicii Domnului”: părintele Adrian Cebotari și părintele Bogdan Șalariu, primarul orașului Cugir, Adrian Teban, oficialități locale, precum și mai mulți cugireni sosiți acasă de sărbătorile pascale.

Părintele Adrian Cebotari ne-a declarat că: „M-am bucurat de prezența atât de numeroasă a credincioșilor la eveniment, fapt pentru care doresc să le mulțumesc celor peste 350 de participanți care au onorat demersul nostru din această seară. Cred că alături de credincioșii de la procesiune ne-au fost aproape persoane din întregul cartier: unii au asistat din fața blocurilor de locuințe, alții au ieșit la ferestre, alții ne-au întâmpinat la intrarea în bisrică”.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir