Rămâi conectat

Cugireni

Tudor Vătafu: Prietenia oamenilor din Cugir m-a ţinut la Metalurgistul Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Metalurgistul Cugir de odinioară – Interviu cu Tudor Vătafu, un fotbalist de altădată

Tudor Vătafu, în primul rând, ce a însemnat fotbalul pentru tine?
– Un mod de viaţă, aş putea spune. Am ales acest sport întrucât pe terenul de fotbal m-am simţit cel mai bine. Niciun sentiment nu se compară cu acela de a purta tricoul unei echipe şi de a face parte dintr-un grup pe care oamenii să stea cu ochii şi să te aprecieze sau nu.
– De la ce vârstă ai început să joci fotbal?
– La 15 ani am primit prima legitimare la echipa “Gilortul”, pe vremea când eram elev la Liceul “Tudor Arghezi” din Tg. Cărbuneşti, judeţul Gorj. A venit apoi studenţia şi am fost legitimat, mai întâi, la CFR Cluj, iar apoi la “U” Cluj.
– Cum ai ajuns la Cugir?
– În 1978 am primit transferul la “Metalurgistul”, o echipă care din 1962 evolua în Divizia B. Odată cu mine au venit Nagy, Bucur şi Mihalcic.
– De ce tocmai Cugirul?
– De fapt am ales între câteva oferte, printre care FC Braşov, CS Târgovişte, UTA Arad, Şoimii Sibiu, Pandurii Tg. Jiu, FC Olt. Mai era şi un alt motiv. În acel an urma să mă căsătoresc cu o cugireancă, colegă de facultate la “Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca. Cugirul părea atractiv având în vedere că îmi oferea ocazia să joc în compania unor echipe serioase din Seria a III-a, precum: Olimpia Satu Mare, FC Bihor, Gloria Bistriţa, UTA, “U” Cluj, CSM Reşiţa, FC Baia Mare, unele dintre ele foste divizionare A, care retrogradaseră în eşalonul secund.
– Cum se prezenta “Metalurgistul” la acea vreme?
– Era sub nivelul valoric al echipelor amintite, dar obiectivul conducerii de la Cugir era rămânerea în Divizia B. Pe parcurs am avut ocazia şi plăcerea să joc şi în compania unor jucători internaţionali ca: Zamfir, Alexandru Moldovan, Tevi, Mateescu, Lăzureanu, Câmpeanu II, Anca, Boca, Adam (de trei ori golgheter al României) etc.
– Ce satisfacţii şi ce neîmpliniri ai trăit ca jucător al Cugirului?
– Insatisfacţia s-a datorat faptului că după 20 de ani în Divizia B, echipa a retrogradat în C. Eşecul a nemulţumit multă lume! După un an am revenit în B, reuşind ca la finalul campionatului să învingem la Deva cu 2-0. Bucuriile erau date de prezenţa la meciurile noastre a unor asistenţe numeroase, iar când jucam în deplasare veneau mulţi suporteri cugireni să ne susţină. Mai era şi satisfacţia că jucam cu echipe care participaseră în competiţiile internaţionale, de genul Europa League de astăzi; un exemplu era Baia Mare, care jucase cu Real Madrid.
Personal mai aveam şi satisfacţia că vedeam Arena “Me­talurgistul” tot timpul plină de copii care veneau să înveţe fotbal, erau pe grupe, aveau antrenori, echipament,  vestiare, ca la cluburile mari. Cugirul ieşea în evidenţă şi prin numărul notabil de secţii pe ramuri de sport, tenis de masă şi de câmp, rugby, judo, tir, box, care dovedea o dezvoltare apreciabilă la nivel naţional.– Ce-ţi aminteşti despre oamenii cu care ai lucrat?
– Amintiri emoţionante, frumoase despre aceia care s-au dedicat trup şi suflet echipei, unii acum în viaţă, alţii trecuţi la cele veşnice. Îi am şi acum în imagine pe antrenorii Onisie şi Bone (foşti jucători la CCA), Codreanu, Blujdea, Pojoni, Barbu, Zoli Crişan, pe reprezentanţii conducerii secţiei de fotbal şi ai asociaţiei, precum Schadi, Pâclişan, Herlea, Rapcea, Văduva, Dîrjan, Duma, Suciu şi nu în ultimul rând fostul director general al UM Cugir, Nicodim Roşca. De toţi mă leagă cele mai frumoase amintiri!
– Care a fost cariera ta după Metalurgistul Cugir?
– În 1985 am plecat la Mecanica Orăştie care evolua în B, unde am jucat până în 1989. În acelaşi an m-am întors la Cugir şi am mai jucat până în ianuarie 1990, când m-am şi retras din activitatea de jucător.
– Ştiu că eşti foarte modest. Vrei totuşi să ne spui ceva legat de performanţele tale ca fotbalist?
– De-a lungul carierei mele de jucător, timp de 20 de ani, am evoluat în peste 450 de meciuri şi am înscris 150 de goluri.
– Cu ce te ocupi şi ce planuri de viitor ai?
– Lucrez ca economist la UM Cugir. Soarta a vrut să am doi copii, un băiat şi o fată, amândoi cu studiile terminate şi care au activitatea profesională în Cluj-Napoca. Ca planuri pentru viitor, mă gândesc să scriu o carte despre fotbalul cugirean şi celelalte sporturi ce au activat în trecut la Cugir. Pentru acest lucru am la dispoziţie un valoros material documentar despre “Metalurgistul”, adunat de-a lungul timpului de regretatul Teodor Schadi, dispărut, din păcate, prea devreme dintre noi.
– Ai ajuns la o venerabilă vârstă. Ce le transmiţi cugirenilor, care mai bine de un deceniu ţi-au urmărit pas cu pas evoluţia pe teren?
-Dacă stau şi privesc în urmă mă gândesc cu nostalgie la acele vremuri când într-un oraş atât de mic precum Cugirul, pe lânga faima uzinei, care cutreiera lumea, a existat şi s-a vorbit şi despre echipa de fotbal care a făcut performanţă atâţia ani în Divizia B, alături de valoroase echipe din ţară. Iar dacă legile nu erau poate aşa de aspre în acele timpuri, cu susţinerea financiară de care se bucura, Me­talurgistul ar fi jucat cu siguranţă şi în primul eşalon fotbalistic. În rest vreau să le mulţumesc tuturor care m-au apreciat ca jucător, m-au aplaudat la meciuri atunci când am meritat şi care mă înconjoară şi acum cu multă simpatie. Vreau să le mai spun că prietenia oamenilor din Cugir m-a ţinut la ‘”Metalurgistul”.

Constantin PREDESCU

Sursă: ziarul Unirea


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Publicitate
2 Comentarii

Un comentariu

  1. Avatar

    Traian Stoica ( Sory)

    23.12.2012 la 20:01

    Buna da intradevar am ramas surprins cand am vazut declaratia lasata de fostul fotbalist Tudor Vataful.Da sunt cujerean si imi aduc aminte cu multa placere de rezultatele aduse ECIPA METALURGISTUL. Vatafu intradevar era unul dintre cei mai valorosi la fel si Gratian Moldovan si fostul meu coleg de clasa Cristea. Si eu eram unul dintre membri galeriei de pe acea vreme si eram mandru , mergeam cu echipa de fotbal in deplasari. Imi aduc aminte si acum unele din versurile din imnul galeriei .VA DORESC TUTUROR UN AN NOU FERICIT

  2. Avatar

    ludu

    13.11.2018 la 18:31

    Talentul Dorule si frumoasa ta sotie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cugireni

Cugireanul despre care s-a scris că a murit pe frontul din Ucraina este de fapt viu. Radu Hossu: ”Am vorbit cu el la telefon”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Cugireanul despre care s-a scris că a murit pe frontul din Ucraina este de fapt viu. Radu Hossu: ”Am vorbit cu el la telefon”

Cugireanul Ovidiu Stoica, despre care cugirinfo.ro a postat un articol pentru care ne cerem scuze, cum că a decedat în Ucraina, este viu și nevătămat. Informația despre moartea cugireanului a fost preluată de pe site-ul G4media și de pe pagina de Facebook a bărbatului, unde a apărut o postare a lui Petru Gabor, președintele Asociației ”Voluntari Fără Frontiere”, în care anunța că Tony și-ar fi pierdut viața în timpul unei misiuni de salvare a răniților în zona Harkov.

Cugirinfo a relatat pentru prima dată povestea incredibilă a cugireanului Ovidiu Stoica și realitatea cruntă a războiului de la granițele României, trăită pe viu, cu arma în mână, în luptele cu trupele rusești, de eroul din Alba.

”Ne luăm rămas bun de la Stoica Ovidiu Anton care lupta în Ucraina (Fight for Ukraina Internațional Legion) efectua misiuni de extracție a răniților din regiunea Harkov de-pe linia frontului. Din păcate misiunea lui pe acest pământ s-a încheiat în cursul unei misiuni de evacuare a răniților de noaptea trecută.

La începutul războiului a făcut voluntariat în vama Isaccea pentru câteva luni, iar când a văzut în ce stare ajung unele persoane din zonele de conflict a hotărât că poate face mai mult decât atât și a luat hotărârea să se înroleze în legiunea străină din Ucraina.

Mulțumită sacrificiului suprem pe care l-a făcut, mulți răniți au primit o a doua șansă. Să-i fie drumul lin și să ne ierte Dumnezeu pe toți”, este postarea prin care Petru Gabor, președintele Asociației ”Voluntari Fără Frontiere” anunțat decesul cugireanului, informație eronată, preluată de aproape toată presă din România.

Radu Hossu, jurnalist din Brașov, a anunțat că a vorbit cu bărbatul la telefon și i-a dat vestea bună și mamei lui Ovidiu Stoica. „ Am sunat-o pe dânsa și i-am spus că fiul ei este viu, nevătămat și este departe de Ucraina. Mama lui Ovidiu mi-a spus că îmi mulțumește din suflet”.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Cugireni

Doi tineri au lăsat viața din Germania pentru traiul liniștit din orașul Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Ana și Marian sunt doi tineri care de doi ani își clădesc familia pe care și-au dorit-o amândoi, iar de aproape un an, în viața lor a apărut Mihnea, o minune de băiețel.

„Ne-am cunoscut în toamna anului 2021, pe rețelele de socializare, eu eram în România (Focșani), Marian era în Germania (Munchen)”, povestește Ana.

Circa 7 luni au locuit împreună în Munchen, după care au decis să facă o vacanță mai prelungită în orașul lui Marian, mai exact în Cugir: „Atât de frumos s-au îmbinat toate, încât la sfârșit de iunie 2022 am rămas însărcinată, tot atunci fiind și momentul reîntoarcerii definitive acasă, pe plaiurile ardelenești”.

Nu a fost ușor, dar a meritat, iar cei doi tineri își doresc ca copiii lor să crească cât mai aproape de natură și mai ales de ei. Ana și Marian sunt de părere că țara noastră le oferă această șansă, pentru că pot alege ce să facă și cum să își câștige pâinea: „Mă refer aici, la faptul că muncim pentru noi și nu pentru alții. Decidem noi cât să câștigăm și cât timp liber să avem. Știm, pentru unii pare de necrezut și foarte mulți ne blamează pentru munca noastră, ca fiind “de weekend” și nu ceva de viitor, dar cu timpul le vom demonstra că se înșeală”.

Iar pentru cine nu îi cunoaște, Ana muncește în sectorul vânzărilor online și colaborează cu o companie din Germania care îi dă acces gratuit la depozitele ei virtuale cu infinite produse pentru diverse nevoi: imunitate, creșterea părului, fitness, slăbire, îngrijirea tenului, plus multe altele, iar Marian este barman și se ocupă cu organizare de evenimente ca nunți, botezuri, zile de naștere, petreceri private.

În iunie 2022, cei doi au demarat proiectul lor de suflet, „Un colț de rai, în Cugir”, o proprietate achiziționată în Fețeni, în apropiere de Cugir, într-un loc cu peisaje care îți taie respirația.

„Locația „Un colț de rai, în Cugir” a luat naștere la începutul lunii iunie 2022, după ce a devenit proprietatea noastră (cumpărată de noi, nu dobândită, moștenită), iar prin promovarea zonei montane locale ne dorim să ajungem în sufletul și viața cât mai multor oameni, în special familii ca și noi, care vor să se întoarcă la origini sau pur și simplu să îi ajutăm să își păstreze vii amintirile locurilor pe care le vizitau cândva”, spune tânăra familie.

Pe pagina de Facebook ”Un colț de rai, în Cugir”, internauții pot urmări aventurile tinerilor, provocările de zi cu zi, dar și realizările lor.

„Ăștia suntem noi. Simpli, modești și muncitori. Ne place să trăim calitativ și să ne creăm cât mai multe amintiri împreună. Iar vouă, celor care ne urmăriți și apreciați, vrem să vă mulțumim din suflet! Fără voi, nu am fi fost aici. Vă îmbrățișăm, Ana, Marian și bebe Mihnea!”


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Cugireni

„Din cer cântă îngerii” – Colind de Crăciun interpretat de o tânără originară din Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Mirosul de brad și cozonac, atingerea fulgilor de nea şi gustul vinului fiert sunt câteva dintre lucrurile care ne duc cu gândul la Crăciun, iar colindele completează peisajul de basm devenit realitate o dată în an.

Daria, o tânără originară din Cugir, ne încântă sufletele și ne aduce mai aproape atmosfera sărbătorilor de iarnă cu un minunat cântec de Crăciun, o compoziție care aparține chiar tatălui ei.

Daria Georgiana Birăesc are 19 ani și este studentă la Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Matematică Informatică, anul II.

Cu toate că a ales să se perfecționeze în domeniul științelor exacte, tânăra a trăit înconjurată de muzică toată viața și cântă încă de mic copil: ”Am cântat de mică, însă în perioada adolescentei m-am focalizat pe școală, după cum știți fiind anii cu cele mai importante examene”, a povestit Daria pentru ziarulunirea.ro.

„Muzica m-a însoțit în fiecare zi din viață, întrucât provin dintr-o familie cu oameni talentați, tatăl și fratele meu fiind instrumentiști”, a mai spus tânăra.

Versurile cântecului interpretat de Daria aparțin creatoarei Jeni Voina: ”Colinda pe care o interpretez este înregistrată în studioul tatălui meu și este o compoziție a lui, lucru care m-a făcut tare fericită. Videoclipul este realizat de tata în colaborare cu Jorza Ioan, filmările având loc la un studio foto-video din Cluj Napoca”, a concluzionat tânăra.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir