cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir

Acasă » Societate » Învăţământ - Cultură » Școala Gimnazială „Ioan Mihu” din Vinerea a săsbătorit un secol de de activitate ca instituție de stat

Școala Gimnazială „Ioan Mihu” din Vinerea a săsbătorit un secol de de activitate ca instituție de stat

Publicat în 07.10.2019 la ora 11:13

Sâmbătă, 5 octombrie 2019, Școala Gimnazială „Ioan Mihu” Vinerea  a găzduit o reuniune aniversară dedicată împlinirii a 100 de ani de functionare a instituției ca școală de stat.

La eveniment au participat o parte dintre foștii dascali. elevi si directori ai școlii ,reperzentanți ai autorităților publice locale,  primarul Adrian Teban, în calitate de edil al Cugirului, dar și ca fost elev al școlii, viceprimarul Călin Furdui, preot Nicolae Bolea – inspector de Religie, la I.S.J. Alba, dr. Mihai Castaian de la Muzeul de Etnografie si Artă Populară Orăștie, preoții din localitatea Vinerea:  Adrian Cebotari și Andrei Dănilă. Au mai luat parte la întrunire: Dorin David – președinte Societatea Culturale „Vinereana”, Aurel Voicu – președintele Asociației „Pro Cugir”, prof. Stela Țârlea – director Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir.

Întâlnirea organizată de profesoara Laura Teban a avut o abordare din perspectiva evoluției istorice a scolii.  Astfel, preotul Nicolae Bolea a evocat personaliatea Mitropolitului Andrei Șaguna de numele căruia se leagă și înființarea școlii din Vinerea, arătând neobosita sa activitate în domeniul promovării învățământului în limba română și înființării școlilor poporale în totate satele din Ardeal.

Istoricul  Mihai Castăian a prezentat contextul anului 1919 când Statul Român nou înființat începe să-și preia instituțiile și astfel, școlile confesionale devin școli de stat.

S-a dat citire unui emoționant memoriu trimis în anul 1942 de către învățătorul Vasile Danciu, de pe front, o adevarată lecție despre  patriotism și profesia de dascăl.

Preotul Adrian Cebotari a vorbit apoi despre legătura strânsă între țcoală și biserică, legatură ce a rodit imbelșugat pe plan spiritual și intelectual în Vinerea.

La rândul său, Emilia Andone, prima femeie director al școlii în anii 1958 – 1970 a evocat amintiri prețioase despre școală, dar mai ales a oferit o lecție veritabilă despre vocația de dascăl.

În finalul evenimentului, profesoara Laura Teban, director adjunct la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir a spus că școala din Vinerea are un parcurs lung chiar dacă adesea a fost anevoios, însă dascălii si elevii care i-au trecut pragul au facut-o puternică.

Avem datoria, prin faptele si acțiunile noastre să ne ridicăm la înălțimea celor ce au luptat pentru această școală. Ne mândrim cu realizările școlii din Vinerea și ne dorim să adăugăm încă multe pagini frumoase în povestea începută acum mai bine de 150 de ani de niște oameni deosebiți, dascăli și elevi, deopotrivă”, le-a transmis participanților, prof. Laura Teban.

Constantin PREDESCU

Acest articol a fost citit de 262 ori

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.