Rămâi conectat

Administraţie

La Cugir, confortul edilitar şi bunăstarea locuitorilor sunt asigurate prin fonduri europene

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

tebanInterviu realizat cu primarul oraşului, Adrian TEBAN

– Domnule primar Adrian Teban, de curând aţi anunţat demararea proiectului de reabilitare şi modernizare a reţelei de străzi din oraşul Cugir. În ce fază se află lucrările în momentul de faţă?
– După cum ştiţi, este vorba de un proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional în baza căruia vor fi reabilitate şi modernizate şase străzi din Cugir şi una din Vinerea. În luna septembrie au fost demarate primele lucrări pe străzile 21 Decembrie 1989 şi Vasile Alecsandri din Cugir, unde se execută lucrări de terasament, în timp ce pe strada Eroilor din Vinerea au fost deja introduse reţelele de canalizare pluvială. În perioada următoare vor începe lucrările şi pe celelalte străzi: 1 Mai, Mihai Viteazu, Avram Iancu şi Râul Mic. În total, vor fi reabilitate şi modernizate 6.890,71 m din reţeaua de străzi urbane din oraş, va fi refăcut podul situat pe strada 21 Decembrie 1989, iar peste Râul Mic, în zona Bucur, se va construi un pod în lungime de 50 m. Este important de spus că proiectul vizează atât reabilitarea reţelelor de străzi, cât şi de apǎ/canalizare.
– La ce valoare se ridică investiţia şi când se va finaliza?
– Valoarea totală a proiectului este de aproape 20.500.000 de lei, iar termenul de finalizare este 29 noiembrie 2015, dată după care putem vorbi de o infrastructură locală mult îmbunătăţită.
– Mai sunt şi alte străzi degradate, în afara celor pe care le modernizaţi în baza acestui proiect, majoritatea aflate în partea de sus a oraşului. Spre exemplu străzile Aurel Vlaicu, I.B. Deleanu, Simion Bărnuţiu. Aveţi în vedere şi reabilitarea lor?
– În strategia de dezvoltare a oraşului Cugir pe 2014-2020 am stabilit un plan etapizat de modernizare a infrastructurii edilitare şi avem în vedere străzile cele mai importante, printre care şi cele enumerate de dumneavoastră, precum şi alte străzi prin care să facem legătura traficului cu ieşirea din oraş. În acest sens, ne propunem să reconstruim podul din Ploaţi şi să reabilităm strada Serelor din Cugir. Aceste investiţii fac posibilă şi realizarea legăturii dintre drumul de pe Râul Mare cu viitoarea centură ocolitoare a localităţii Vinerea, pe care dorim să o realizăm, cu scopul de a scoate traficul greu din localitate. Tot în Vinerea mai avem în vedere şi ocolirea străzii Principale prin modernizarea străzilor Morilor, Merilor şi Culturii. Un alt lucru foarte important pentru infrastructura oraşului este conectarea Cugirului la autostradă, care este cuprinsă şi în strategia de dezvoltare a judeţului Alba ca un punct prioritar. Aceste lucrări fie că le facem din bugetul local, sau pe fonduri europene, vor îmbunătăţi infrastructura oraşului şi vor creşte confortul cetăţenilor.
– Ştim că aţi obţinut finanţare pentru ambulatoriul din cadrul spitalului. Ce lucrări vor avea loc aici şi când vor fi demarate?
– După patru ani de aşteptare, în luna august a.c. am semnat contractul de finanţare prin care se alocă 4,5 milioane de lei fonduri nerambursabile Regio pentru modernizarea şi dotarea Ambulatoriului din Spitalul Orăşenesc Cugir. Cu aceste fonduri, la care se adaugă şi contribuţia Primăriei Oraşului Cugir, se vor reabilita 13 cabinete şi 2 laboratoare medicale, se vor face recompartimentări, se va înlocui tâmplăria exterioară, se vor repara şi finisa pereţii. De asemenea, din fondurile alocate, vor fi amenajate noi grupuri sanitare la fiecare salon în parte, va fi înlocuită instalaţia electrică şi termică, va fi instalat un sistem de supraveghere şi detecţie în cazul incendiilor. Mai mult decât atât, cabinetele vor fi dotate cu mobilier, echipamente şi instrumentar medical care să asigure cetăţenilor servicii medicale eficiente, la standarde europene. Lucrările se vor extinde pe parcursul unui an de zile de la data demarării lor, perioadă estimată ca fiind necesară pentru realizarea proiectului. Deocamdată suntem la faza de achiziţii a serviciilor şi lucrărilor, fază preconizată a se finaliza în luna decembrie, când vor începe lucrările efective. Până atunci dorim să finalizăm investiţia de la Chirurgie, astfel încât activitatea medicală să poată fi relocată în acest imobil.
– În ce fază se află investiţia de la Chirurgie?
– În momentul de faţă se lucrează la instalaţia de încălzire, la calea de acces pentru ambulanţă şi la unele finisaje interioare. Vreau să vă spun că această clădire a suferit transformări importante nu doar ca aspect, ci şi ca structură. Pe fiecare nivel în parte au fost turnaţi stâlpi şi plăci de consolidare astfel încât să fie întărită structura de rezistenţă a imobilului. Pe lângă consolidare, clădirea a beneficiat şi de lucrări de recompartimentare care facilitează circuitul funcţional al unităţii medicale. Condiţiile de spitalizare sunt mult îmbunătăţite, majoritatea saloanelor având aer condiţionat şi baie proprie. Totodată, au fost refăcute instalaţiile electrice, termice, de alimentare cu apă, instalaţiile de climatizare. A fost o investiţie de anvergură pe care am realizat-o strict din bugetul local şi sperăm ca eforturile bugetare făcute să contribuie la creşterea atractivităţii spitalului.
– Indiscutabil, în urma acestor investiţii pe care ni le-aţi prezentat, condiţiile din Spitalul Orăşenesc Cugir vor fi mult peste cele din majoritatea unităţilor sanitare din judeţ şi chiar din ţară. Însă, sunt cadre medicale suficiente astfel încât cetăţenii din oraş să nu mai apeleze la serviciile din altă parte?
– Bineînţeles că este nevoie de completarea personalului medical astfel încât serviciile medicale pe care le oferă spitalul să fie complete şi performante. Însă, aşa cum spune şi vorba românească “nu pune carul înaintea boilor”, nu putem contura o strategie prin care să atragem medici, înainte de a rezolva problemele de infrastructură medicală pe care le are spitalul. Am convingerea că există medici care doresc să profeseze şi în oraşe mai mici, nu doar în centre universitare, iar acest lucru s-a dovedit în ultimii ani, când mai mulţi doctori tineri s-au alăturat personalului de la spitalul din Cugir. Sperăm ca în perioada următoare să se întoarcă să profeseze la Cugir şi cei 14 medici care urmează să îşi termine rezidenţiatul. Am convingerea că odată modernizat şi dotat, Spitalul Oră­şenesc Cugir va fi capabil să atragă medici şi să ofere servicii de calitate cetăţenilor din localitate.
– Ce alte investiţii importante mai aveţi în plan la finalul acestui an?
– În cursul acestei luni se va face recepţia staţiei de epurare de la Cugir şi sperăm că în cursul lunii noiembrie să se încheie ultimele lucrări. Pot să anunţ o veste foarte bună pentru locuitorii din Vinerea: în 4 noiembrie va avea loc licitaţia pentru lucrările de racordare a reţelelor de canalizare de la Vinerea cu această nouă staţie de la Cugir, ceea ce înseamnă că de la sfârşitul anului viitor reţeaua de canalizare de la Vinerea va fi funcţională.
– Domnule primar, suntem în ultima săptămână de campanie electorală. Ca om politic, cum aţi simţit această competiţie electorală pentru alegerea preşedintelui?
– Campania este foarte searbădă, lipsesc dezbaterile evidente dintre candidaţi şi acest lucru ne defavorizează pe toţi din punct de vedere al capacităţii de a analiza fiecare candidat. Dacă ne uităm şi la comunicarea care se face pe principalele canale media naţionale, vedem că este mai mult unilaterală, fiind prezentate doar anumite puncte de vedere, ceea ce seamănă mai mult a manipulare, decât a informare. Sperăm ca în turul doi lucrurile să se reglementeze şi să avem dezbateri între cei doi candidaţi pentru că, Victor Ponta, deşi doreşte să pară un prim-ministru foarte deschis şi dornic de a colabora cu opoziţia, foloseşte nişte tehnici total lipsite de fair-play. În viitor, sper că ne vom redobândi echilibrul ca societate, iar Klaus Iohannis va contribui la realizarea acestui lucru.
Nicoleta IDITA -TOMUŢA


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Autoritățile din Cugir consideră de importanță majoră înființarea unui muzeu tehnic al orașului

cugirinfo.ro

Publicat

în

Administrația publică a orașului Cugir a venit cu ideea inițierii unui proiect pentru înființarea unui muzeu tehnic în localitate, care să funcționeze într-o altă locație, separat de cele 16 secțiuni existente în cadrul muzeului local amplasat în clădirea ce adăpostește Clubul Copiilor și Elevilor din Cugir.

Potrivit președintelui Asociației „Pro Cugir”, ing. Aurel Voicu, initiativa acestui demers îi apartine primarului Adrian Teban care a recomandat recent, găsiea unor soluții pentru realizarea unui muzeu tehnic în Cugir, propunând o colaborare strânsă între Centrul Cultural Cugir și Asociația „Pro Cugir”, menită să identifice cele mai bune oportunități pentru atigerea unui astfel de deziderat.

După cum susține Voicu, la muzeul local pe care acesta l-a înființat și coordonat, timp de mai mulți ani, sunt deja, 3 sectiuni care conțin obiecte unicate și documente cu caracter tehnic de valoare, unele dintre ele de importanță națională.

În calitateaa sa de coordonator, Voicu a declarat că se regăsesc printre secțiuni: o isorie a fabricii de fier și otel, istoria orașului Cugir, sectiunea realizari tehnice de exceptie, unde se află singura colecție de mașini de cusut din perioada 1946 – 1990, printre aceste mașini și unele de proveniență străine, precum și prima mașină casnică cu pedala din lemn. Tot aici, este expus strungul „Pionier”, mașina de spalat rufe cu pulsator si automată, roti dințate fabricate la cugir, piese maca Cugir  folosite la autoturismele românești  Aro si Dacia, dar și machete de mașini unelte.

Urmează ca o echipă formată din specialiști, din reprezentanți ai Centrului Cultural și Asociației „Pro Cugir”să facă pe parcurs, deplasări la cele două fabrici, la alte unități din oraș, pentru identificarea unor obiecte de tehnică importante, de mașini și utilaje care au făcut istorie de-a lungul vremii, ce pot fi achiziționate și  care să fie interesante pentru dotarea unui muzeu tehnic, cât și pentru vizitatori.

„Propunerea primarului Adrian Teban, de înființare la Cugir a unui muzeu tehnic o găsesc de importanță majoră.  Această  recomandare presupune o obligație morală, o necesitate pentru oraș, având în vedere că aici a existat prima fabrică de metalurgie și prelucrarea metalului din zona Transilvaniei cu o vechime de aproape 225 de ani, fapt ce a creat de-a lungul timpului un cunoscut și binemeritat  brand Cugir”, a ținut să precizeze Aurel Voicu.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Începând de astăzi, 30 mai 2023, au intrat în vigoare modificări și restricții de circulație pe mai multe străzi din orașul Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

Începând de astăzi, 30 mai 2023, șoferii din Cugir trebuie să respecte modificările privind prioritățile de circulație rutieră pe străzile Ion Creangă și Trandafirilor și noile restricții de circulație impuse pe strada Trandafirilor. Restricții de circulație au mai fost instituite pe străzile Viitorului și Nicolae Bălcescu.

• „Cedează trecerea” pe Trandafirilor și „Drum cu prioritate” pe strada Ion Creangă

Primăria Oraşului Cugir a solicitat Inspectoratului de Poliție al Județului Alba – Poliția Orașului Cugir avizul necesar mutării indicatorului rutier “cedează trecerea” de pe strada I. Creangă, nr. 94, pe strada Trandafirilor, nr. 4. Totdată, a fost solicitat avizul amplasării indicatorului “drum cu prioritate” pe strada Ion Creangă, nr. 94. Noile modificări s-au considerat necesare întrucât la orele de vârf se forma o coloană de mașini de aproximativ 150 m pe strada I. Creangă.

Totodată a fost avizată amplasarea, pe ambele sensuri de circulație ale străzii Trandafirilor, a indicatorului rutier “oprirea interzisă”, în vederea fluidizării traficului rutier și evitării ambuteiajelor provocate de autoturismele oprite pe partea carosabilă.

• „Staționarea interzisă” pe străzile Viitorului și N. Bălcescu

Tot de astăzi au fost amplasate mijloace de semnalizare rutieră în zona Spitalului Orășenesc Cugir astfel:

– amplasarea a două indicatoare rutiere “staționarea interzisă” pe ambele sensuri de circulație ale străzii Viitorului, de la intersecția cu strada Nicolae Bălcescu până la Valea Viilor;
– amplasarea a două indicatoare rutiere “staționarea interzisă” pe ambele sensuri de circulație ale străzii Nicolae Bălcescu, de la intersecția cu strada Unirii până la intersecția cu strada Ion Creangă.

Prin aceste noi restricții se urmărește îmbunătățirea condițiilor de trafic în zonă, evitarea de ambuteiaje rutiere, facilitarea circulației autobuzelor și accesului autovehiculelor de intervenție.

După instituirea acestor restricții, accesul pacienților sau aparținătorilor acestora, respectiv al vizitatorilor, cu autoturismele în parcarea din incinta Spitalului Orășenesc Cugir – zona Policlinică este permis zilnic, în intervalul orar 07:00-22:00.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

De la 1 ianuarie 2024, impozitele și taxele locale din Cugir vor fi majorate cu 13,8%

cugirinfo.ro

Publicat

în

Aleșii Cugirului au aprobat pentru anul fiscal 2024 indexarea cu rata inflației de 13,8% a nivelurilor valorilor impozabile, a impozitelor și taxelor locale, a altor taxe și a taxelor speciale care constau într-o anumită sumă în lei.

Potrivit art. 491 alin.1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, “în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”.

Prin comunicatul de presă nr.13/13.01.2023 al Institutului Național de Statistică, s-a comunicat faptul că pentru anul fiscal 2022 rata inflației a fost de 13,8%.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir