Rămâi conectat

Administraţie

La Cugir, confortul edilitar şi bunăstarea locuitorilor sunt asigurate prin fonduri europene

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

tebanInterviu realizat cu primarul oraşului, Adrian TEBAN

– Domnule primar Adrian Teban, de curând aţi anunţat demararea proiectului de reabilitare şi modernizare a reţelei de străzi din oraşul Cugir. În ce fază se află lucrările în momentul de faţă?
– După cum ştiţi, este vorba de un proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional în baza căruia vor fi reabilitate şi modernizate şase străzi din Cugir şi una din Vinerea. În luna septembrie au fost demarate primele lucrări pe străzile 21 Decembrie 1989 şi Vasile Alecsandri din Cugir, unde se execută lucrări de terasament, în timp ce pe strada Eroilor din Vinerea au fost deja introduse reţelele de canalizare pluvială. În perioada următoare vor începe lucrările şi pe celelalte străzi: 1 Mai, Mihai Viteazu, Avram Iancu şi Râul Mic. În total, vor fi reabilitate şi modernizate 6.890,71 m din reţeaua de străzi urbane din oraş, va fi refăcut podul situat pe strada 21 Decembrie 1989, iar peste Râul Mic, în zona Bucur, se va construi un pod în lungime de 50 m. Este important de spus că proiectul vizează atât reabilitarea reţelelor de străzi, cât şi de apǎ/canalizare.
– La ce valoare se ridică investiţia şi când se va finaliza?
– Valoarea totală a proiectului este de aproape 20.500.000 de lei, iar termenul de finalizare este 29 noiembrie 2015, dată după care putem vorbi de o infrastructură locală mult îmbunătăţită.
– Mai sunt şi alte străzi degradate, în afara celor pe care le modernizaţi în baza acestui proiect, majoritatea aflate în partea de sus a oraşului. Spre exemplu străzile Aurel Vlaicu, I.B. Deleanu, Simion Bărnuţiu. Aveţi în vedere şi reabilitarea lor?
– În strategia de dezvoltare a oraşului Cugir pe 2014-2020 am stabilit un plan etapizat de modernizare a infrastructurii edilitare şi avem în vedere străzile cele mai importante, printre care şi cele enumerate de dumneavoastră, precum şi alte străzi prin care să facem legătura traficului cu ieşirea din oraş. În acest sens, ne propunem să reconstruim podul din Ploaţi şi să reabilităm strada Serelor din Cugir. Aceste investiţii fac posibilă şi realizarea legăturii dintre drumul de pe Râul Mare cu viitoarea centură ocolitoare a localităţii Vinerea, pe care dorim să o realizăm, cu scopul de a scoate traficul greu din localitate. Tot în Vinerea mai avem în vedere şi ocolirea străzii Principale prin modernizarea străzilor Morilor, Merilor şi Culturii. Un alt lucru foarte important pentru infrastructura oraşului este conectarea Cugirului la autostradă, care este cuprinsă şi în strategia de dezvoltare a judeţului Alba ca un punct prioritar. Aceste lucrări fie că le facem din bugetul local, sau pe fonduri europene, vor îmbunătăţi infrastructura oraşului şi vor creşte confortul cetăţenilor.
– Ştim că aţi obţinut finanţare pentru ambulatoriul din cadrul spitalului. Ce lucrări vor avea loc aici şi când vor fi demarate?
– După patru ani de aşteptare, în luna august a.c. am semnat contractul de finanţare prin care se alocă 4,5 milioane de lei fonduri nerambursabile Regio pentru modernizarea şi dotarea Ambulatoriului din Spitalul Orăşenesc Cugir. Cu aceste fonduri, la care se adaugă şi contribuţia Primăriei Oraşului Cugir, se vor reabilita 13 cabinete şi 2 laboratoare medicale, se vor face recompartimentări, se va înlocui tâmplăria exterioară, se vor repara şi finisa pereţii. De asemenea, din fondurile alocate, vor fi amenajate noi grupuri sanitare la fiecare salon în parte, va fi înlocuită instalaţia electrică şi termică, va fi instalat un sistem de supraveghere şi detecţie în cazul incendiilor. Mai mult decât atât, cabinetele vor fi dotate cu mobilier, echipamente şi instrumentar medical care să asigure cetăţenilor servicii medicale eficiente, la standarde europene. Lucrările se vor extinde pe parcursul unui an de zile de la data demarării lor, perioadă estimată ca fiind necesară pentru realizarea proiectului. Deocamdată suntem la faza de achiziţii a serviciilor şi lucrărilor, fază preconizată a se finaliza în luna decembrie, când vor începe lucrările efective. Până atunci dorim să finalizăm investiţia de la Chirurgie, astfel încât activitatea medicală să poată fi relocată în acest imobil.
– În ce fază se află investiţia de la Chirurgie?
– În momentul de faţă se lucrează la instalaţia de încălzire, la calea de acces pentru ambulanţă şi la unele finisaje interioare. Vreau să vă spun că această clădire a suferit transformări importante nu doar ca aspect, ci şi ca structură. Pe fiecare nivel în parte au fost turnaţi stâlpi şi plăci de consolidare astfel încât să fie întărită structura de rezistenţă a imobilului. Pe lângă consolidare, clădirea a beneficiat şi de lucrări de recompartimentare care facilitează circuitul funcţional al unităţii medicale. Condiţiile de spitalizare sunt mult îmbunătăţite, majoritatea saloanelor având aer condiţionat şi baie proprie. Totodată, au fost refăcute instalaţiile electrice, termice, de alimentare cu apă, instalaţiile de climatizare. A fost o investiţie de anvergură pe care am realizat-o strict din bugetul local şi sperăm ca eforturile bugetare făcute să contribuie la creşterea atractivităţii spitalului.
– Indiscutabil, în urma acestor investiţii pe care ni le-aţi prezentat, condiţiile din Spitalul Orăşenesc Cugir vor fi mult peste cele din majoritatea unităţilor sanitare din judeţ şi chiar din ţară. Însă, sunt cadre medicale suficiente astfel încât cetăţenii din oraş să nu mai apeleze la serviciile din altă parte?
– Bineînţeles că este nevoie de completarea personalului medical astfel încât serviciile medicale pe care le oferă spitalul să fie complete şi performante. Însă, aşa cum spune şi vorba românească “nu pune carul înaintea boilor”, nu putem contura o strategie prin care să atragem medici, înainte de a rezolva problemele de infrastructură medicală pe care le are spitalul. Am convingerea că există medici care doresc să profeseze şi în oraşe mai mici, nu doar în centre universitare, iar acest lucru s-a dovedit în ultimii ani, când mai mulţi doctori tineri s-au alăturat personalului de la spitalul din Cugir. Sperăm ca în perioada următoare să se întoarcă să profeseze la Cugir şi cei 14 medici care urmează să îşi termine rezidenţiatul. Am convingerea că odată modernizat şi dotat, Spitalul Oră­şenesc Cugir va fi capabil să atragă medici şi să ofere servicii de calitate cetăţenilor din localitate.
– Ce alte investiţii importante mai aveţi în plan la finalul acestui an?
– În cursul acestei luni se va face recepţia staţiei de epurare de la Cugir şi sperăm că în cursul lunii noiembrie să se încheie ultimele lucrări. Pot să anunţ o veste foarte bună pentru locuitorii din Vinerea: în 4 noiembrie va avea loc licitaţia pentru lucrările de racordare a reţelelor de canalizare de la Vinerea cu această nouă staţie de la Cugir, ceea ce înseamnă că de la sfârşitul anului viitor reţeaua de canalizare de la Vinerea va fi funcţională.
– Domnule primar, suntem în ultima săptămână de campanie electorală. Ca om politic, cum aţi simţit această competiţie electorală pentru alegerea preşedintelui?
– Campania este foarte searbădă, lipsesc dezbaterile evidente dintre candidaţi şi acest lucru ne defavorizează pe toţi din punct de vedere al capacităţii de a analiza fiecare candidat. Dacă ne uităm şi la comunicarea care se face pe principalele canale media naţionale, vedem că este mai mult unilaterală, fiind prezentate doar anumite puncte de vedere, ceea ce seamănă mai mult a manipulare, decât a informare. Sperăm ca în turul doi lucrurile să se reglementeze şi să avem dezbateri între cei doi candidaţi pentru că, Victor Ponta, deşi doreşte să pară un prim-ministru foarte deschis şi dornic de a colabora cu opoziţia, foloseşte nişte tehnici total lipsite de fair-play. În viitor, sper că ne vom redobândi echilibrul ca societate, iar Klaus Iohannis va contribui la realizarea acestui lucru.
Nicoleta IDITA -TOMUŢA


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administraţie

Acțiuni de ecologizare organizate de Primăria Cugir, în cadrul campeniei „Și mie îmi pasă de orașul meu”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria orașului Cugir a transmis că ca organiza, în acestă săptămână, două acțiuni de ecologizare în cadrul campaniei „Și mie îmi pasă de orașul meu”.

„În cadrul campaniei „Și mie îmi pasă de orașul meu” – Curățenia de Primăvară 2024- Primăria Cugir organizează două acțiuni de ecologizare în oraș:

– Joi 18.04.2024, zona pârâul Buschii, începând cu ora 16.00, având ca loc de întalnire zona skatepark – stadion parc.
– Sâmbătă 20.04.2024, pe centura ocolitoare Vinerea, începând cu ora 09.00, având ca loc de întâlnire – Poliția Locală Cugir.

Cei care doresc să participe sunt așteptați la locurile de întâlnire stabilite”, au transmis reprezentanții Primăriei Cugir.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Primăria Cugir investește 13 milioane de lei, în construcția unei grădinițe la Vinerea

cugirinfo.ro

Publicat

în

Primăria Cugir a propus Consiliului Local aprobarea unui proiect privind „Construire Grădiniță în localitatea Vinerea” în vederea finanțării acestuia în cadrul Programului „Regiunea Centru” 2021-2027.

Valoarea totală a proiectului este de 13.084.229,10 lei (inclusiv TVA), contribuția proprie în proiect a orașului Cugir, constând în achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și a contribuției de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în valoare de 6.203.054,13 lei (inclusiv TVA).

De asemenea, se vor asigura toate resursele financiare necesare implementării proiectului, în condițiile rambursării/decontării ulterioare a cheltuielilor din fondurile Uniunii Europene, precum și sumele reprezentând cheltuielile de funcționare și întreținere aferente, în vederea sustenabilității financiare a acestuia.

Proiectul aprobat își propune să sprijine creșterea participării la educația timpurie prin investiții în creșterea capacității infrastructurii educaționale, de a răspunde cererilor neacoperite, precum și prin intervenții, care contribuie la îmbunătățirea calității infrastructurii, dar și a serviciilor educaționale, pentru a deservi cu prioritate copiii din comunități defavorizate, copiii de etnie romă și comunitățile din mediul rural.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administraţie

Infrastructura stradală din Cugir, luată la puricat de administrația locală

cugirinfo.ro

Publicat

în

Conducerea Primăriei Cugir a verificat din nou modul în care se execută lucrările de modernizare a infrastructurii stradale.

Recent, primarul Adrian Teban, împreună cu viceprimarul Călin Furdui s-au deplasat din nou în teren, de data aceasta pe strada Mărășești din Cindeni și în zona Coșbuc, pentru a vedea la fața locului stadiul fizic al lucrărilor, pentru a vorbi cu constructorul dar și cu cetățenii din zonă. Au fost purtate discuții cu locuitorii zonei străzii Mărășești despre accesul dinspre drum în curți, modul de realizare a nivelul drumului, al trotuarelor, a podețelor, a canalizării și deviației apei, a scărilor și accesul pe trotuare.

Lucrările continuă, iar conform proiectului, se realizează: canalizația tehnică, canalizarea pluvială, rețele de alimentare cu apă, modernizarea carosabilului, amenajarea trotuarelor, fie cu pavaj, fie cu asfalt, în funcție de soluția tehnică stabilită, trotuare, scări.

În zona Coșbuc lucrările sunt aproape finalizate iar până acum s-au modernizat străzile, s-a turnat asfalt, s-au modernizat trotuarele și s-au inființat locuri noi de parcare.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir