Rămâi conectat

Politică

Sorin Vasile, PMP: „Cugirul are încă resurse să renască prin tinerii săi”

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

sorin-vasile-pmp-cugir-2016Mă numesc Sorin Vasile, am 39  de ani, sunt căsătorit și am un băiețel de 6 ani. Sunt din Cugir, aici m-am născut și am crescut, aici mi-am întemeiat o familie.

Mulți dintre dvs. mă știu, însă azi vă vorbesc din postura de candidat la funcția de primar al orașului Cugir din partea PMP. O scurtă perioadă de timp am muncit, ca majoritatea tinerilor din Cugir, în străinătate. Însă m-am întors în orașul meu natal, în țara mea, hotărât să fac ceva aici, nu printre străini. Pentru că vă spun: nu acolo este locul tinerilor cugireni, al tinerilor din țara asta. Îi întreb pe părinții din Cugir: sunteți pregățiți să vă trăiți apusul vieții cu copii plecați pe dincolo, să nu aibă cine să vă dea o cană cu apă? Îi întreb pe tinerii din Cugir: sunteți pregătiți pentru emigrare, lăsându-vă părinții singuri acasă? Eu nu sunt pregătit să-mi las copilul să muncească printre străini! Eu nu sunt pregătit să-mi trăiesc bătrânețea în singurătate, departe de cei dragi! Cred, de fapt sunt convins din propria mea experiență, că tinerilor cugireni le lipsește motivația de a rămâne, sau de a se întoarce în orașul lor natal. Ce mi-am propus să fac dacă încrederea dvs. mi-ar asigura un mandat la primărie?
1. În Cugir trebuie investit masiv în infrastructura din educație. Începând de la creșa care încă nu funcționează, trecând prin grădinițele care merită să fie mult mai îngrijite și dotate cu spații de joacă potrivite copiilor și ajungând la școli și licee. Infrastructura școlară este în subordinea primăriei. Bună și zugrăveala anuală pe care o face primăria, dar tinerii cugireni merită mai mult, pentru pentru că orașul dă în continuare olimpici, profesori universitari, cercetători. O inteligență care este valorificată mai târziu, din păcate, nu de Cugir, ci de marile centre universitare, din România sau din străinătate. Problema altor tineri din Cugir este că termină școala și liceul și nu au o calificare. Trebuie făcute parteneriate cu firmele care încă mai produc în Cugir pentru calificarea elevilor și angajarea lor aici. Câți dintre cei care au plecat să facă o facultate s-au mai întors în Cugir? Câți dintre cei care au plecat în străinătate s-au mai întors? Ce să le reproșezi lor? La ce să se mai întoarcă?
2. E bine că avem un spital ultramodern acum. Dar nu avem medici. Stagiarii sau debutanții nu vin aici pentru 1600 de lei salariu, din care nu mai rămân cu nimic după ce-și plătesc întreținerea. Primăria are cadrul legal prin care să le ofere un sprijin financiar mult mai mare, să-i atragă și să-i păstreze în Cugir.
3. Elevii și pensionarii din Cugir ar trebui să poată beneficia de reducere la prețul biletului pe transportul în comun. Și traseele ar trebui separate, pentru Vinerea și Cugir.
4. Este vital ca în Cugir să existe un centru de rezidență, de ocrotire a vârstnicilor. Sunt mulți bătrâni singuri, cu copii plecați pe dincolo, care și-au găsit sfârșitul fără cineva alături, să le aprindă o lumânare. Sunt mulți vârstnici care nu mai au puterea să meargă la doctor, să-și cumpere singuri medicamentele, deși au bani. Bani trimiși de copii care muncesc pentru străini!
5. Cum putem scuti din cheltuielile suplimentare, cum putem recupera timpul pierdut cu licitațiile și contestațiile pentru diverse lucrări? Primăria ar trebui să-și creeze propriile servicii în subordine, pe care le-a avut odată și au intrat în faliment: propria stație de asfalt, propria stație de betoane, propriul serviciu de transport. De ce să cumpărăm asfaltul scump de la alții, iar când ne fac, în sfârșit, drumul – după săptămâni de așteptare, cu licitații și contestații – să ne închinăm ca la minune? S-a intrat în diferite consorții de apă, de transport, de gunoi –  luându-ne ochii cu fondurile europene. S-a îmbunătățit infrastructura, iar noi plătim utilitățile și mai scump…
6. Cugirul este un oraș în metastază. Atât demografic cât și economic. Acum se întâmplă asta, dar unde vom fi peste 10 ani? Uitați-vă în stânga și în dreapta: câți pensionari vedeți? Familiile tinere îmi spun că nu se întorc pentru că aici nu au stabilitate financiară. Nu vor bogăție, vor un salariu mediu pe economie! În plus, ce viitor pot oferi copilului lor: o școală bună, un mediu bun, o consultație medicală de specialitate? Cam ce investitori vedeți la noi? De exemplu, vă spun că  sunt aproape 200 de navetiști cugireni ce lucrează la o firmă din Deva, o firmă care nu și-a găsit ”loc” la noi, deși a încercat de două ori. La Sebeș merg iar o mulțime de oameni din Cugir, la lucru. Oameni care în fiecare dimineață trebuie să se trezească la 4.30, să ajungă cu autobuzul la muncă, în alte orașe.
7. Cugirul are nevoie de un centru de agrement. Blajul își face acum, iar investiția îi costă exact cât ne costă pe noi numai renovarea stadionului. Nu ai un parc de joacă frumos, un loc de promenadă, un ștrand. În weekend-uri e plin de cugireni la Geoagiu sau la Deva, la Aqualand. Are Zlatna ștrand, are Baia de Arieș.
8. Sunt hectare de teren nelucrate în Țelini, la ieșirea din Cugir. Ar trebui făcut un pod peste râu, drumuri agricole de acces. Prin fonduri europene se poate amenaja infrastructura agricolă, pentru ca oamenii să fie stimulați să-și lucreze pământul, să nu se trezească peste câțiva ani cu taxa pe pârloagă de nu au cum s-o plătească! Sau mulți vor să-și vândă terenurile acum, dar piața imobiliară a căzut. E un moment bun pentru primărie să-și acumuleze terenurile pe care le-au cerut investitorii să se așeze aici, dar nu le-a avut.
Toate aceste lucruri le cunoașteți, vă confruntați zilnic cu ele, vă gândiți dacă pot fi schimbate în bine. Se poate! Repede însă, pentru că timpul nu mai are răbdare cu orașul, cu oamenii de aici! Administrația locală trebuie să lucreze în folosul și pentru bunăstarea cetățenilor săi, mai repede și mai eficient. Dumneavoastră veți decide, pe 5 iunie, dacă orașul va redeveni ceea ce a fost sau din el va rămâne doar un brand istoric, spânzurat la intrarea în oraș, pe partea dreaptă….

Sorin VASILE,
Partidul Mișcarea Populară Cugir


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Politică

Primarul și viceprimarul comunei Ceru Băcăinți au trecut la PSD

cugirinfo.ro

Publicat

în

Corneliu Mureșan, secretar executiv la PSD Alba, a anunțat că primarul Ioan Trif și viceprimarul Ciprian Borza, din comuna Ceru Băcăini, au trecut la PSD. Candidatul pentru funcția de primar al comunei, la alegerile locale, va fi Ciprian Borza.

„Doi oameni de administrație profesioniști, primarul comunei Ceru Băcăinți – Ioan Trif și viceprimarul Ciprian Borza, s-au alăturat echipei PSD Alba. Decizia lor de a se implica activ în proiectele noastre demonstrează încrederea pe care oamenii competenți o acordă valorilor și obiectivelor pe care ni le-am asumat. Cu sprijinul direct al echipei PSD Alba, comuna Ceru Băcăinți se va dezvolta mai mult în următorii ani, iar locuitorii săi vor beneficia de mai multe oportunități și servicii de calitate. Ciprian Borza, viceprimarul comunei Ceru Băcăinți, va candida pentru funcția de primar la alegerile locale, fiind susținut de Ioan fiind susținut de Ioan Trif și de colegii din organizația locală și județeană a PSD Alba”, a transmis Corneliu Mureșan.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Politică

Comunicat de presă | Coadă la cortul PSD din Cugir pentru semnarea petiției de reducere a tarifelor la apă și canalizare

cugirinfo.ro

Publicat

în

Coadă la cortul PSD din Cugir pentru semnarea petiției de reducere a tarifelor la apă și canalizare

Sute de locuitori din Cugir au semnat, în câteva ore, petiția inițiată de organizația locală a PSD Alba și Corneliu Mureșan, care vizează reducerea tarifelor la apă potabilă și canalizare. La cortul organizat de Partidul Social Democrat, s-a format chiar o coadă, oamenii așteptând la rând. Acest fapt reconfirmă că inițiativa PSD Alba se bucură de susținerea și încrederea comunității locale.

Lucrurile privind apa și canalizarea sunt cât se poate de clare și simple: tarifele la aceste utilități au crescut constant în ultimii 8 ani, iar creșterile de prețuri vor continua și în următorii ani. Astfel, dacă în 2017, tarifele pentru apă și canalizare erau 5,87 de lei/mc, astăzi sunt 15,32 de lei/mc, iar în 2028 vor fi 17,18 lei/mc (dacă nu chiar și mai mari), potrivit strategiei de tarifare ELABORATE de Asociația APA Alba, din care fac parte, în majoritate covârșitoare, primari PNL. Această strategie a fost propusă de către APA CTTA Alba, firma de casă a Consiliului Județean Alba, ambele instituții conduse de PNL Alba și Ion Dumitrel.

ANRSC nu impune prețurile! În zadar bocitoarele PNL invocă vina ANRSC, instituție cu rol de reglementare. ANRSC ar fi aprobat strategia de tarifare și dacă prețurile erau mai mici, așa cum a cerut PSD. Strategia de tarifare și prețurile mari la apă și canalizare sunt instituite și asumate de către PNL, întrucât Asociația APA Alba, condusă de PNL-istul Dorin Nistor, a ELABORAT planul de tarifare.

În timp ce noi plătim cele mai mari tarife la apă și canalizare din regiune, APA CTTA Alba realizează profituri de 3,3 milioane de euro pe an, iar șefii instituției se îmbogățesc, având salarii de lux. Și nu vorbim despre o cu un management performant, ci de una care deține monopol pe servicii și face bani din facturile mari pe care noi le plătim.

Așadar, PSD Alba și PSD Cugir fac apel la cetățeni să semneze, în continuare, petiția pentru scăderea tarifelor! La nivel de județ petiția a strâns mii de semnături, la doar câteva zile după ce a fost lansată.

PSD Cugir


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Politică

USR Cugir cere scăderea tarifelor la apă potabilă și canalizare

cugirinfo.ro

Publicat

în

În ședința care a condus la majorarea tarifelor la apă și canalizare începând cu 01.09.2023, CONSILIERII LOCALI USR CUGIR AM FOST SINGURII CARE AM VOTAT ÎMPOTRIVA MAJORĂRII TARIFELOR la apă – canalizare, însă majorarea a fost aprobată din cauza votului acordat de consilierii locali PNL și PSD care au majoritate în Consiliul local.

Pentru ca să înțelegeți de ce votul lor a făcut diferența, componența Consiliului local Cugir, stabilită în urma alegerilor locale din anul 2020, este următoarea: 4 consilieri USR, 5 consilieri PSD și 10 consilieri PNL.

Și din cauza votului lor, alături de hotărârile similare luate în celelelalte consilii locale din județ, a fost aprobată o creștere inițială de 11,47% pentru tariful la apă și de 18,88% pentru canalizare începând cu 01.09.2023, la care se vor adăuga și alte creșteri procentuale ale tarifelor la apă – canalizare, în fiecare început de an, până în anul 2028, fără să mai fie nevoie de trecerea eventualelor proiecte de majorare a tarifelor prin consiliile locale. Astfel, din păcate o nouă majorare a tarifului se va face simțită în buzunarele cugirenilor începând chiar din această lună, 6,17% pentru prețul la apă și 2,49% pentru prețul la canalizare.

Pentru că dorim să continuăm acțiunile de reprezentare, apărare și promovare a intereselor cugirenilor din Consiliul local Cugir și în afara acestuia, USR Cugir va iniția în perioada următoare o campanie de strângere de semnături în Cugir cu scopul de a determina SC APA C.T.T.A. SA Alba să scadă tarifele la apă – canalizare. Campania se va desfășura începând cu acest weekend, în stradă și la sediul USR din Cugir și se va extinde ulterior pe teritoriul întregului județ, prin organizațiile locale USR Alba. După strângerea semnăturilor, acestea vor fi înaintate operatorului de furnizare a apei SC APA C.T.T.A. SA și Asociației     ,,Apa Alba”, însoțite de o petiție justificată pentru scăderea tarifelor la apă – canalizare. Pentru acest demers, prin care dorim ca cetățenii orașului nostru să nu mai fie afectați în continuare de aceste majorări care nu se reflectă în calitatea serviciilor, avem nevoie de sprijinul fiecărui cugirean.

Considerăm nejustificat nivelul actualelor tarife din Alba raportat la costurile de captare, filtrare și tratare a apei, costurile legate de epurare și mai ales lipsa investițiilor necesare infrastructurii de operare. Lipsa investițiilor în infrastructură conduce la pierderile semnificative de apă pe care tot locuitorii județului nostru le plătesc lunar. De exemplu, din datele oficiale, pierderile declarate de APA CTTA SA Alba pe anul 2022 au fost de 33%. Investițiile și nu lipsa investițiilor justifică majorări de tarife. Alte nemulțumiri, sunt legate de formula de calcul (un cinică, care a condus automat la majorarea tarifelor și a cărei date nu pot fi verificate statistic) și tariful stabilit unilateral de către furnizorul de apă, aceasta fiind o condiție absurdă, aprobată tot în urma votului politic din consiliile locale.

Este inadmisibil ca locuitorii din județul Alba să plătească cele mai mari tarife la apă – canalizare din toată regiunea, județele învecinate Sibiu, Vâlcea, Hunedoara, Bihor și Cluj având tarife mai mici la apă – canalizare față de județul nostru (a se vedea mai jos tabelul prețurilor pentru operatori regionali la 01.01.2024 – Județul Alba și județele învecinate), în timp ce tariful la canalizare este al 7-lea cel mai mare tarif din țară.

Solicitarea noastră din petiția pentru scăderea tarifelor la apă – canalizare va fi să avem tarife decente, asta înseamnând să ne încadrăm sub media de la nivel național, nicidecum în prima treime cum se întâmplă acum.

PREȚURI/TARIFE AVIZATE/APROBATE DE ANRSC pentru operatori regionali la 01.01.2024 (Județul Alba și județele învecinate):

Nr. crt. Denumire operator Preţ apă potabilă lei/mc, exclusiv T.V.A Tarif canalizare lei/mc, exclusiv T.V.A Preț apă și tarif canalizare lei/mc, exclusiv T.V.A.
1. S.C. C.T.T.A. S.A. Alba 6,94 7,21 14,15
2. APA CANAL Sibiu S.A. 5,12 3,89 9,01
3. APAVIL S.A. Râmnicu Vâlcea 4,99 5,24 10,23
4. S.C ACTIVITATEA GOSCOM S.A. Orăștie 5,02 4,20 9,22
5. S.C. APA PROD S.A. Deva 7,92 5,14 13,06
S.C. APA SERV VALEA JIULUI S.A. Petroşani 6,36 4,22 10,58
6. S.C. COMPANIA DE APĂ Oradea S.A. 5,83 4,66 10,49
7. COMPANIA DE APĂ SOMEȘ S.A. Cluj Napoca 5,12 5,43 10,55
8. COMPANIA AQUASERV S.A. Târgu Mureş 7,10 6,22 13,32

 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir