Rămâi conectat

Ştiri din zonă

Primăria comunei Şibot a plătit unei firme peste 50.000 de lei pentru lucrări într-o locaţie ce nu poate fi… indicată

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

comuna FarauBalastierele de la Balomiru de Câmp revin din nou în prim-planul atenţiei publice, după o tăcere de doi ani în care în zonă nu s-a mai auzit niciun glas de localnic protestatar, ci doar duduitul maşinilor de mare tonaj care exploatează şi transportă pietrişul necesar autostrăzii Orăştie-Sebeş.

În 2012, localnicii din Balomir au ieşit în stradă pentru a-şi arăta nemulţumirea în ceea ce priveşte circulaţia maşinilor de mare tonaj prin sat. Ei spuneau atunci că acestea trec zi şi noapte pe drumul din localitate, iar structura caselor din imediata apropiere se distruge pe zi ce trece. Oamenii erau foarte nemulţumiţi pentru că, în opinia lor, primăria nu a făcut nimic în această privinţă. Drumul din Balomir a fost şi este cale de acces pentru maşinile de mare tonaj care transportă balast de la cele două balastiere ce funcţionează în zonă. Aici îşi desfăşoară activitatea balastierele Elis şi Total NSA. Balastiera “Elis” este activă încă din anul 2003. Staţia sa de sortare este situată pe malul stâng al râului Mureş, în dreptul localităţii Balomiru de Câmp, între Orăştie şi Sebeş. Total NSA Sălişte operează în balastiera de la Balomiru de Câmp din 2007.
Protestatarii spuneau atunci că nici noaptea nu este linişte şi nu se poate dormi în această zonă, pentru că maşinile trec încontinuu, iar casele trepidează din cauza lor. Ideea de a impune o supra-taxă pentru tonajul greu ce tranzita zona a murit din faşă.
Acţiunea protestatarilor de acum doi ani a fost îndreptată cu predilecţie împotriva autorităţilor locale – primar, viceprimar şi consilieri, pe care îi acuzau că îi tratează cu indiferenţă pentru că nu iau măsuri pentru rezolvarea situaţiei.  Şi acum, după doi ani, situaţia este la fel în zonă. Poate casele sunt mai hâite de la trepidaţii, în rest… pace şi linişte. Liniştea dinaintea furtunii doar, deoarece un control al Curţii de Conturi efectuat în toamna anului trecut la Primăria Şibot a lăsat în urmă, pe lângă alte diferite nereguli constatate, şi un capitol expres destinat balastierei de la Balomir. Astfel, inspectorii Curţii de Conturi Alba au constatat că “au fost majorate nelegal cheltuielile Unităţii Administrativ Teritoriale a Comunei Şibot, în perioada 2011-2013, prin acceptarea la plată a unei facturi în valoare de 50.158 lei, emisă de către SC Total NSA SRL, în baza contractului încheiat pentru prestarea unor lucrări: decopertat pământ, transport, vânzare agregate balastieră – fără să existe justificarea legală a executării acestor prestaţii. În urma verificării, echipa de audit a constatat că, în cursul anului 2011, UATC Şibot a contractat lucrări de prestări servicii cu SC Total NSA SRL conform contractului nr. 947/18.07.2011, având ca şi obiect: decopertat 15000 mp, închiriat autobasculante, excavator, volă, autogreder, cilindru vibrator, transport şi vânzare agregate de balastieră şi carieră.  În urma acestui contract a fost emisă factura nr. 390/28.09. 2011, în valoare de 50.158 de lei, achitată integral în perioada 2011-2013, în care se menţionează doar “lucrări conform deviz”, fără alte explicaţii şi justificări despre realitatea lucrărilor executate”, se arată în raportul Curţii de Conturi Alba.
La data la care inspectorii verificau legalitatea cheltuirii bugetului de stat de către Primăria Şibot,  aici nu au fost prezentate acte care să probeze “necesitatea efectuării acestor lucrări, locaţia în care s-au desfăşurat lucrările respective, transporturile efectuate (foi de parcurs confirmate), închirierile de utilaje (confirmarea orelor lucrate).”
Lucrările a căror locaţie “nu a putut fi indicată” au fost recepţionate “formal de către o comisie de recepţie în care preşedinte este chiar primarul entităţii şi pentru care nu există o dispoziţie a primarului privind constituirea comisiilor de recepţie care să fie transmisă, în vederea exercitării controlului de legalitate, către contenciosul administrativ”, se arată în raport. Până la 31 ianuarie 2014, UATC Şibot avea termen pentru “realizarea măsurilor legale (…) pentru recuperarea integrală a prejudiciului” şi “reflectarea în contabilitate a prejudiciului şi corectarea conturilor contabile în care au fost reflectate aceste lucrări nereale”.
Contactat telefonic, primarul comunei Şibot, Ilie Tomuş, ne-a declarat că situaţia drumului în discuţie a fost reglementată ulterior. Primarul Tomuş ne-a spus că a fost contractat un expert care a dovedit că drumul a fost executat, fiind justificată excavaţia decontată anterior către firma Total NSA. Drumul lui Traian (sau Şesului) a fost filmat ca probă video, de expert, pentru a se dovedi că lucrarea plătită anterior se justifică.
Din păcate, bugetul pe 2014 al Primăriei Şibot nu mai este atât de stufos, cel puţin din punct de vedere al taxei de excavaţie colectată de la prestatorii de pe raza administrativ teritorială a localităţii, deoarece această taxă a fost redusă progresiv, de la 8 lei acum câţiva ani la 1 leu anul acesta. Potrivit Legii 571/2003, această taxă se calculează înmulţind numărul de metri pătraţi de teren afectat de foraj sau de excavaţie cu o valoare stabilită de consiliul local, suma oscilând între 0 – 7 lei. Referitor la această situaţie, primarul comunei Şibot, Ilie Tomuş a declarat pentru ziarul Unirea că până în prezent de la cele două balastiere care activau pe 5 hectare din UAT a comunei primiseră aprobare şi avize de la Consiliul Judeţean Alba, deci nu a considerat necesar să perceapă taxa de excavaţie. În continuare, taxa de excavaţie percepută de potenţialii investitori de pe raza comunei va fi de 1 leu. “100 milioane de lei (vechi – n.a.) la hectar este o sumă apreciabilă pentru o comună  ca a noastră”, explică primarul Tomuş. Acesta a spus că taxa  de excavaţie este cam aceeaşi şi în alte localităţi de pe Mureş, explicând că Primăria Geoagiu de Sus percepe 0,75 lei/ha taxă de excavaţie.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Ştiri din zonă

Șofer din Șibot, „beat mangă”, cercetat de polițiști după ce a lovit trei autoturisme în stațiunea Geoagiu Băi

cugirinfo.ro

Publicat

în

Marți, 19 martie 2024, în jurul orei 18.34, un bărbat de 61 ani, din localitatea Șibot,în timp ce a încercat să efectueze manevra de întoarcere în parcarea unei unități de cazare din stațiunea Geoagiu Băi, a lovit alte trei mașini care se aflau parcate.

În urma testării cu aparatul alcooltest a conducătorului auto de către polițiști, aparatul a indicat o concentrație de 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În cauză, polițiștii au întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Investiție de aproape 7 milioane de lei în reabilitarea a două drumuri comunale și a mai multor străzi din comuna Blandiana

cugirinfo.ro

Publicat

în

Drumurile DC 63 și DC 57 plus 5 străzi din localitățile Acmariu și Blandiana urmează să fie reabilitate și modernizate prin programul Anghel Saligny.

Următoarele străzi urmează să fie reabilitate și modernizate conform documentației:

– DC 63 localitatea Blandiana – 2km
– DC 57 localitatea Acmariu – 521m
– Străzi localitatea Blandiana – 608m
– Străzi localitatea Acmariu – 801m
– Total infrastructură rutieră localitatea Blandiana – 2608m
– Total infrastructură rutieră localitatea Acmariu – 1322m
– Total infrastructură rutieră comuna Blandiana – 3930m

„Drumurile urmează să fie asfaltate, modernizarea infrastructurii. Sunt mai mule străzi care vor beneficia din acest proiect finanțat prin Anghl Saligny. Avem nevoie de o astfel de modernizare deoarece unele drumuri sunt încă din piatră,” a declarat primarul comunei Blandiana, Gherman Nicolae.

Drumul comunal DC 63, respectiv drumul comunal DC 57 fac parte din domeniul public al celor două comune și reprezintă drumuri de interes local.

Pe lângă modificările aduse drumurilor, se vor construi și 3 poduri, 2 pe DC 57 iar unul pe DC 63. Se vor executa și lucrări aferente infrastructurii de scurgere a apelor, drumuri laterale, marcaje și semnalizare rutieră.

Durata totală a lucrărilor este de maximum 24 de luni.

Licitația are o valoare de aproximativ 6.908.446,47 de lei. Ofertele se pot trimite până la data de: 01.04.2024.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Un tânăr din Săliștea își licitează porumbeii pentru a construi o casă unei familii nevoiașe cu 8 copii

cugirinfo.ro

Publicat

în

Claudiu Petruț, un tânăr din Săliștea, își licitează porumbeii pentru a ajuta familii nevoiașe, a demarat o nouă campanie. De data aceasta, bărbatul vrea să construiască o casă unei familii nevoiașe cu 8 copii din Zlatna.

Claudiu Petruț, tânărul pasionat de porumbei din Săliștea, continuă să facă bine celor care au nevoie de ajutor și pe care viața îi pune la grea încercare. 0772.237.558.

În cadrul acțiunii de Crăciun, Claudiu a cunoscut o familie cu 8 copii din Zlatna. Oamenii trăiesc într-o cameră cu două paturi, se încălzesc la o sobă improvizată, pe care și gătesc, iar curent au de la un generator. Copilașii nu aveau jucării, hăinuțe și încălțăminte adecvate pentru timpul de afară, iar la un televizor nici nu visează.

Și pentru că stau 10 oameni într-o cameră, tânărul din Săliștea a decis să îi ajute să aibă o locuință a lor și să trăiască decent. Un prim pas a fost să obțină un teren pe care să construiască locuința. Zis și făcut!

Cu ajutorul primăriei Zlatna, Claudiu a rezolvat în urmă cu câteva zile problema terenului: ”Am reușit să rezolvăm cu terenul, urmează următoarele etape pentru construirea casei familiei nevoiașă cu 8 copii. Toți cei care nu sunteți indiferenți, ne puteți susține și ajuta. Domnul primar care o fost foarte deschis, încântat și surprins că dorim să construim o casă, ne ajuta și sprijină întrutotul”, a povestit tânărul.

Silviu Ponoran, edilul de la Zlatna spune că în baza legii 15, au fost puse la dispoziție terenuri pentru familii cu vârsta de până la 35 de ani: ”Am donat terenul, să vedem cine dorește să ne sprijine pentru construirea unei locuințe”, a declarat primarul pentru ziarulunirea.ro.

În principal este nevoie de materiale de construcții, iar Claudiu spune că sunt deja câteva persoane care doresc să ajute cu lemn, țiglă și ciment: ”Restul sperăm să ne fie donate și diferența de materiale să o cumpărăm, iar mână de lucru avem”, spune bărbatul.

Pentru a face rost de bani, Claudiu a vândut la licitație mai mulți porumbei, iar în prezent are pentru licitație în jur de 80 de pui. Toată suma pe care o va strânge va fi folosită pentru achiziționarea celor necesare construcției.

În ce îi privește pe membrii familiei, tânărul spune că în primă fază au fost reținuți și sceptici și nu le venea să creadă, dar văzând că lucrurile s-au pus în mișcare, pentru ei înseamnă un vis care poate deveni realitate, iar începând de săptămâna viitoare, capul familiei și băiatul mai mare vor merge și la muncă,


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir