Rămâi conectat

Actualitate

Paradă cu daci, romani, gladiatori şi nimfe, teatru, fotografie şi muzică de cameră, în prima zi a Festivalului Cetăţilor Dacice de la Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

ziua-unu-festival-cetati-dacice-cugir-iun-2016Vechea cetate dacică Singidava (oraşul Cugir de astăzi) a reînviat în aceste zile pentru cel mai mare şi mai important festival dacic din România – Festivalul Cetăţilor Dacice. Evenimentul, ajuns la cea de-a X-a ediţie, a debutat, vineri seara, ingredientele din prima zi a festivalului fiind parada cu daci, romani, gladiatori şi nimfe, teatrul, fotografia şi muzica de cameră.

Festivalul Cetăţilor Dacice a debutat, vineri, la Casa de Cultură din Cugir unde a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie „Istorie şi identitate locală – Cetatea Singidava” şi un simpozion naţional despre civilizaţia dacică la care au participat profesori universitari, istorici şi cercetători din mai multe centre universitare din ţară. Din prima seară nu a lipsit teatrul, Trupa Skepsis punând în scenă piesa de teatru „Zamolxe – Mister păgân”, o operă genială scrisă de Lucian Blaga. Spectacolul a fost prezentat în premieră în cadrul Festivalului Cetăţilor Dacice fiind o punere în scenă după piesa de teatru „Zamolxe – Mister păgân” de Lucian Blaga care se concentrează asupra personajului Zamolxe, ea fiind încărcată cu simbolistică arhaică şi mitologie românească străveche. Profetul Zamolxe este cel care încearcă să reîmprospăteze viaţa spirituală a poporului său pornind astfel o confruntare directă cu falşii idoli, cu magii şi vrăjitorii care îi reprezintă. Spectacolul subliniază conflictul dintre cei care supun şi cei care sunt supuşi, se problematizează ideea de credinţă şi adevăr şi constrângerile unei societăţi stricte şi puternic ierarhizate. Publicul devine treptat un martor direct al episoadelor în care este spusă această poveste fabuloasă a lui Zamolxe, atmosfera de mister a piesei fiind punctată de pasaje muzicale tematice. Scrisă în anul 1921, piesa de teatru „Zamolxe – Mister păgân” este încă o dovadă a geniului creator al lui Lucian Blaga, fiind premiată încă din timpul vieţii autorului.

Seara a continuat cu un concert de muzică de cameră, eveniment de înaltă ţinută susţinut de Cvartetul de coarde din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. Cel mai aşteptat moment al zilei, gustat şi apreciat de cugireni, a fost parada cu torţe care practic a deschis festiv Festivalul Cetăţilor Dacice de la Cugir şi în cadrul căreia luptători daci şi romani, gladiatori şi nimfe au defilat pe traseul Casa de Cultură Cugir – Bulevardul Victoriei – Constructorului – Alexandru Sahia – Rozelor – Stadion.

„Festivalul Cetăţilor Dacice este o invitaţie inspirată pentru toţi cei care iubesc istoria să descopere într-un mod unic şi inedit cetăţile dacice de pe raza judeţului Alba. Este o îmbinare de evenimente pentru toate gusturile de la spectacole de istorie vie şi până la concerte, teatru sau evenimente ştiinţifice. În acest an provocarea noastră pentru turiştii iubitori de istorie din întreaga ţară este să descopere Cetatea dacică Singidava, un reper important al civilizaţiei dacice. Primăria Cugir ne este partener în acest an şi încercăm împreună să arătăm zestrea istorică şi culturală pe care o avem în zona Cugirului, în Singidava de odinioară” a spus profesorul Daniela Floroian, directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Festivalul Cetăţilor Dacice se desfăşoară, în perioada 24 – 25 iunie, în oraşul Cugir (vechea cetate dacică Singidava) şi propune în acest an un program divers ce cuprinde atât evenimente culturale şi ştiinţifice cât şi spectacole de reenactment, lupte între daci şi romani, cascadorii ecvestre, ateliere antice, concerte în aer liber dar şi întreceri între voinicii şi „puii de daci” din cetăţile dacice din Alba. Aproape 200 de luptători daci şi romani, nimfe şi gladiatori vor reînvia istoria şi legendele locale spunând într-un mod unic şi inedit poveştile dacilor liberi care au trăit în cetăţile de pe raza judeţului Alba.

Evenimentul este o marcă înregistrată a Consiliul Judeţean Alba, fiind cel mai important festival dacic din România. Se desfăşoară anual în preajma zilei de Sânziene (24 iunie) şi are ca scop promovarea tradiţiilor şi potenţialului turistic al judeţului Alba. Festivalul este deja o tradiţie în judeţul Alba şi a ajuns la ce-a de-a X-a ediţie fiind şi o întrecere inedită între flăcăii a cinci localităţi din Alba pe raza cărora s-au aflat importante cetăţi dacice: Cricău, Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu şi Săsciori.

ORGANIZATORI: Consiliul Judeţean Alba, Primăria Cugir, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba; PARTENERI: Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Asociaţia Culturală pentru Istorie Vie Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, Casa de Cultură Cugir, Asociaţia Grupul Skepsis; Primării: Cetatea de Baltă, Cricău, Ighiu, Săsciori; SPONSORI: JIDVEI şi Bristot Coffee.

Text și foto: Centrul de Cultură Augustin Bena Alba

 


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Asociația „Lupii Sigidavei” Cugir organizează cea de-a VIII-a ediție a campaniei caritabile „Moto Iepurașul”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Campania „Moto Iepurașul” a ajuns anul acesta la cea de-a VIII-a ediţie și așa cum ne-au obișnuit, motocicliştii cugireni vor aduce bucurie de Paști în casele mai multor persoane defavorizate din Cugir, Vinerea și Săliștea.

„Paștele este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății, amintindu-ne de Mântuitorul care a murit pe cruce pentru noi. În același timp, Paștele este o Sărbătoare a bucuriei, în care oamenii se întâlnesc și familiile se reunesc în jurul unei mese îmbelșugate.

Din păcate, nu se poate spune lucrul acesta și pentru mulți dintre semenii noștri care trăiesc în sărăcie și în multe lipsuri. Printre ei se află și 16 familii din Cugir, Vinerea și Săliștea. Moto Iepurașul și colegii săi de la ”Lupii Sigidavei” vor aduce bucurie celor 36 de copii care așteaptă cu sufletul la gură darurile de la urecheatul de Paște.

Au rămas mai puțin de 4 săptămâni până la Paștele Ortodox. Noi Lupii, vă îndemnăm să participați la o nouă acțiune umanitară sub denumirea de „Moto Iepurașul”.

Darurile vor fi împărțite în data de 28 aprilie când motocicliștii implicați în activitate vor pleca cu pachetele spre familiile nevoiașe”, au transmis Lupii Singidavei.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Coman Aurel Mihai, noul șef al Poliției orașului Cugir

cugirinfo.ro

Publicat

în

De luni, 15 aprilie 2024, pentru următoarele 6 luni, va fi împuternicit comandant al Poliției orașului Cugir, subcomisar Coman Aurel Mihai (foto) actual șef al Secției nr 7 de Poliție Rurală Sebeș, care este subordonată Poliției municipale Sebeș.

Acesta a mai activat în trecut la Poliția Rutieră Alba și la Serviciul Politiei Economice Alba.

Este un polițist trecut în corpul ofițerilor din corpul agenților de poliție prin promovarea examenului.

De menționat faptul că fostul comandant, al Poliției orașului Cugir, Comisar Șef, Adrian Popa s-a transferat la Direcția Generală Anticorupție Alba.

Acesta a deținut funcția de șef la conducerea instituției cugirene de poliție din iunie 2016 și până în prezent.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 30 de ani din Cugir cercetat de polițiști, după ce și-a agresat partenara

cugirinfo.ro

Publicat

în

Miercuri,  10 aprilie, în jurul orei 19.30, polițiștii din Cugir au fost sesizați de către o tânără de 24 de ani, din oraș, cu privire la faptul că a fost agresată de partenerul său.

Din primele cercetări efectuate, polițiștii au constatat că în dimineața zilei de 9 aprilie 2024, în jurul orei 10.30, în timp ce se aflau în locuința comună din Cugir, pe fondul unui conflict spontan, bărbatul de 30 de ani ar fi devenit violent și și-ar fi agresat partenera.

Pe numele bărbatului, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pe o perioadă de 5 zile și au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii  infracțiunii de violență în familie.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir