Rămâi conectat

Sport

Gheorghe CONSTANTIN: „Vreau să formez o echipă valoroasă, care să ducă în lume faima boxului cugirean!”

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

gheorghe constantinGheorghe (Gigi) Constantin s-a născut la 7 aprilie 1956, în localitatea Dragalina, judeţul Călăraşi. În timpul studiilor primare şi gimnaziale pe care le-a urmat în comuna natală, a avut o perioadă în care a cochetat cu fotbalul la echipa de copii şi juniori a asociaţiei din localitate, sport agreat de mama sa şi mai puţin de tatăl acestuia.

După absolvirea clasei a VIII-a, s-a înscris la Şcoala profesională din cadrul Întreprinderii Maşini Grele Bucureşti (I.M.G.B.), loc în care îşi desăvârşeşte activitatea de pregătire profesională şi care îi dă posibilitatea să joace fotbal la echipa de juniori a Trustului Municipal de Construcţii Bucureşti. Un accident nedorit la picior îl determină pe Constantin să întrerupă definitiv activitatea fotbalistică. Pasiunea pentru sport a lui Gheorghe Constantin se îndreaptă spre o altă ramură sportivă, şi anume boxul, pe care avea să-l slujească cu sfinţenie timp de 16 ani. Un sport care a însemnat multă muncă şi dăruire, dar care i-a adus satisfacţii şi împliniri. A jucat la Clubul Armatei Steaua Bucureşti, a învăţat să boxeze de la antrenori consacraţi şi a avut ca modele campioni români de mare valoare. Are în palmares peste 200 de meciuri organizate de federaţia de specialitate. În perioada cât a fost legitimat la „Metalurgistul Cugir”, a participat la aproape 50 de meciuri, dintre care 10 au fost competiţii finale pe ţară, fiind considerat printre cei mai buni jucători la categoria 75 kg, mijlocie-mare. Anul 1984 avea să reprezinte anul de mare succes al lui Constantin, aducându-i titlul de campion balcanic, fiind primul român care cucereşte turneul internaţional „Ring Sofia”. De doi ani desfăşoară activitatea de antrenor la secţia de box a Clubului Sportiv Orăşenesc Cugir, unde şi-a propus să creeze un lot de jucători de valoare, care să ducă în lume faima oraşului de la poalele Drăganei.
-De pe terenul de fotbal din Dragalina, la clubul Armatei Steaua Bucureşti
Împreună cu un prieten hotărăsc să încerce boxul, o nouă pasiune şi provocare şi nu oriunde, ci la Clubul Armatei Steaua Bucureşti. Aici îl cunoaşte pe „marele” Nicolae Gâju – fost campion european în 1962. Anii petrecuţi la clubul de renume îi dezvoltă personalitatea şi, pe zi ce trece, învaţă tot mai mult de la marii boxeri: Alec Năstase, Aurel Dumitrescu, Florin Livădaru, pe care îi consideră adevărate modele, „furând” totodată din tainele experienţei în box practicat de alţi „grei” ai pugilismului românesc, precum: Nicolae Gâju, Şerbu Neacşu, Constantin Ciucă, antrenori români de top la acea vreme.
Clubul Steaua i-a oferit posibilitatea să facă deplasări în toată ţara, reuşind să joace aproximativ 50 de meciuri oficiale sau amicale. Îşi întrerupe activitatea sportivă pentru efectuarea stagiului militar pe care îl urmează la o unitate din Orăştie. Ca urmare a relaţiilor pe linie militară între unităţile din Orăştie şi Cugir, este transferat la unitatea din Cugir, care asigură paza fabricii din localitate, fiind legitimat să boxeze pentru secţia de box a Asociaţiei „Metalurgistul” Cugir. Aici îl întâlneşte pe antrenorul Constantin Stănescu, care îi descoperă adevărata valoare, dar care în 1977, îl îndrumă să se întoarcă la Clubul Steaua Bucureşti. Îi urmează sfatul, dar la clubul bucureştean stă un timp destul de scurt, pentru că „cine a băut o dată apă din Cugir, se reîntoarce în acel loc”, mărturiseşte Constantin.
Component al lotului ASM Cugir, Gigi reuşeşte, în perioada 1978-1988, să ia parte la 10 competiţii finale organizate la nivel naţional. „O perioadă deloc uşoară, când boxul era cu adevărat box şi când pentru calificări la zone, erau câte 120-130 de boxeri. Existau 4 zone la care se adăuga municipiul Bucureşti. La finale, întâlneai de fiecare dată mari campioni ai României precum: Valentin Silaghy – Dinamo Bucureşti, Doru Maricescu şi Dumitru Senciuc – Steaua Bucureşti sau pe marele Sandu Târâlă de la Box Club Galaţi”, afirmă Gigi Constantin.
În anii 1983-1984, este selecţionat în lotul de box al României pentru „Centura de Aur”, ultimul an reprezentând anul de succes al vieţii lui Constantin. El reuşeşte să cucerească Turneul Internaţional „Ring Sofia”, unde în urma a trei meciuri preliminare, îl întâlneşte în finală pe campionul balcanic, grecul Siridochis, pe care îl învinge la puncte, devenind, astfel, primul campion balcanic al României.
-În anul 1989, se retrage din activitatea competiţională, dar nu abandonează boxul
După aproape 16 ani de box, în luna septembrie 1989, Gheorghe Constantin se retrage din activitatea de performanţă, căreia i-a dăruit peste 200 de meciuri. Se înscrie la şcoala de antrenori de la Bucureşti şi în 1992 este calificat ca antrenor. Începe activitatea de antrenor la AS Metalurgistul Cugir, în condiţiile situaţiei postdecembriste deloc uşoare. Cu toate acestea, în anul 1993 reuşeşte să cucerească titlul de vicecampion naţional cu juniorul Cosmin Braşovean, iar în 1995 dă lovitura cu Vasilică Florea, care câştigă titlul de campion naţional la juniori. În acelaşi an, Gheorghe Romaniuc urcă pe locul II al podiumului Campionatului Naţional de Seniori. În anul 1996, Gheorghe Constantin este disponibilizat de la UM Cugir şi timp de 12 ani trăieşte şi munceşte atât în Italia, cât şi în Spania.
-Un nou început
În anul 2008, se întoarce definitiv în Cugir, unde peste patru ani se reactivează ca antrenor la Clubul Sportiv Orăşenesc Cugir. „Graţie înţelegerii şi sprijinului primit din partea d-lui primar Adrian Teban şi a conducerii clubului, am reuşit să înfiinţăm secţia de box ca o nouă ramură sportivă în cadrul CSO Cugir. Nu ne-am aşteptat la minuni chiar de la început, dar în 2013 apar primele rezultate. Cu doi dintre boxerii clubului şi anume Alexandru Turlea şi Victor Viziteu, am reuşit să ne situăm pe locul II respectiv III la Cupa României şi la finala pe ţară a Campionatului Naţional de Box”, mărturiseşte antrenorul Constantin Gheorghe.
Potrivit acestuia, există serioase preocupări pentru formarea viitorilor boxeri, fiind deja constituite grupe de cadeţi şi seniori. În opinia sa, lotul de boxeri ai CSO Cugir conţine nume despre care se va vorbi cât de curând: Beniamin Roşu, Mihai Hristea, Adrian Almăşan, Nicolae Buta, Adrian Moldovan, Sebastian Antone ş.a. „Chiar dacă este destul de greu, ştiut fiind faptul că boxul de azi nu mai este ceea ce a fost cândva, sunt hotărât să muncesc cu devotament şi dăruire, în speranţa formării unei echipe valoroase, care să ducă în lume faima boxului cugirean. Vreau să fiu mândru atunci când voi constata că boxerii mei şi-au întrecut maestrul”, a conchis antrenorul Gheorghe Constantin.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Sport

„Roș-albaștrii”, înfrângere în fața „eternei rivale”: Metalurgistul Cugir – CSM Unirea Alba Iulia 1-2 (0-1)

cugirinfo.ro

Publicat

în

Metalurgistul Cugir a pierdut astăzi meciul, disputat pe teren propriu împotriva „eternei rivale” CSM Unirea Alba Iulia, scor 1-2 (0-1), după ce cu două săptâmâni în urmă i-a blocat acesteia accesul în play-off.

Golul căpitanului albaiulian Răzvan Fetița (17) în primul mitan, a fost anulat de reușita juniorului Hăprianu (79) din actul secund. Gruparea din Cetatea Marii Uniri a marcat golul decisiv prin nou-intratul R. Nistor (89), dar în ultimele secvențe Vl. Popa (90+5) a ratat incredibil egalarea, din careul mic.

Trupa lui Pelici are maximum de puncte în play-out, în vreme ce amfitrionii au suferit prina înfrângere în această fază a competiției. Un duel alert a însemnat disputa dintre cele două rivale, „alb-negrii” bifând al 6-lea joc direct fără eșec împotriva Metalurgistului.

În urmă cu 3 săptămâni, în ultima etapă a sezonului regular, duelul direct s-a încheiat la egalitate, scor 1-1, meci în care gazdele a egalat până la pauză.

0-1, MIN. 17: FETIȚA, reluare cu capul din 10 metri, la corner executat de Raicea.

1-1, MIN. 79: lansat în adâncime de Șaucă, HĂPRIANU finalizează plasat în diagonală, pe jos, gol primit cu ușurință de Korbl. A treia etapă la rând în care punctează echipierul gazdelor.

1-2, MIN. 90: R: NISTOR, reluare cu capul la colțul scurt la centrarea lui Indrei, o greșeală Csapo.

Au evoluat formațiile:

Metalurgistul Cugir: Csapo – R. Păcurar, Dohotariu, Vl. Popa, Tăban (63, Kiraly), M. Domșa (63, Udrea), P. Păcurar, Cocan, Hăprianu, Șaucă/ cpt, Bura (63, Raica); rezerve Perjeriu, L. Itu, Cârloanță, Gavrilă, A. Barbu, Onaci. Antrenor Lucian Itu.

CSM Unirea Alba Iulia: Korbl – Vl. Stanciu (76, Sebaș), Ardei, Lalici, Giurgiu – Ardeiu (55, R. Nistor), M. Boldea, Mâlnă -Raicea (55, C. Cristea), Roșu (46, Indrei), Fetița/ cpt (70, M. Codrea); rezerve Bucur, Vomir, I. Grozav, Istrate. Antrenor Alexandru Pelici.

Arbitri A. Răcoare (Curtea de Argeș), V. Pânzaru (Brașov), M. Tunsoiu (Șinca Nouă) Observatori M. Salomir (Cluj-Napoca), Cr. Gîț (Deva).


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Sport

Tenismenul cugirean, Robert Paștiu – locul I la Turneul „Cupa Cetății Alba Iulia”, competiție din cadrul Campionatului Național „Tenis 10”

cugirinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 6 aprilie 2024, în Municipiul Alba Iulia, a avut loc turneul de tenis de câmp rezervat juniorilor „Cupa Cetății Alba Iulia”, competiție în cadrul Campionatului Național „Tenis 10”.

La acest turneu, au fost prezenți sportivi din Alba Iulia, Sibiu, Cluj Napoca, Târgu Mureș, Timișoara, Brașov și Oradea.

Tenismenul cugirean Robert Paștiu, în vârstă de 7 ani, legitimat la Cubul Sportiv „Metalurgistul” Cugir, înscris la categoria de vârstă 7 – 9 ani, a disputat 6 meciuri, la finalul cărora a obținut 6 victorii fără nici o înfrângere.

„Roberto” s-a calificat în marea finală a turneului din orașul Marii Uniri, câștigând la tie-break cu scorul de 11- 9, în fața adversarului din Sibiu, obținând titlul de campion.

Următorul turneu la care va fi prezent Roberto, se va disputa în zilele de 11 – 12 mai 2024 la Cluj Napoca.

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Sport

Cugireanul Vasile Hârjoc, locul I la Campionatul Național de Cros pentru Atleții Masters

cugirinfo.ro

Publicat

în

La finalul săptămânii trecute, în localitatea Cocorăștii Mislii – Județul Prahova a avut loc Campionatul Național de Cros pentru Atleții Masters.

Au fost două probe (la feminin și masculin) de 8 km pentru sportivii la categ. +35 până la + 65 și 6 km pentru atleții de la + 70 pana la + 85.

Județul Alba a fost prezent la eveniment cu sportivii: Ilie Cioca de la C.S.M. Unirea Alba Iulia – proba 6 km, care s-a clasat pe locul 1 cu timpul 36 min. (categoria + 75 ani).

De la Club Sportiv „Metalurgistul” Cugir au participat în proba de 8 km atleții: Sorin Oniga (categoria +50 ani) -timpul 36 min. 44 sec. – locul 7 și Gheorghe Hăprean – categoria + 55 ani (timpul obținut: 36 min. 43sec.) – locul 5.

La categ. +70 ani, proba 6 km, tot de la Clubul Sportiv „Metalurgistul” Cugir, Vasile Hârjoc a obținut locul 1 cu timpul de 29 min. 30 sec.

Următorul concurs va avea loc pe data de 22 aprilie 2024, la București unde se va desfășura Campionatul Național de „Semimaraton 2024” pentru categoriile: Tineret, Seniori și Masters, unde, de asemenea, Județul Alba va avea reprezentanți.

Îi felicităm pe sportivi pentru rezultatele obținute și le dorim mult succes în competițiile la care vor participa!

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir