Rămâi conectat

Ştiri din zonă

Din lipsă de elevi şi pentru a nu deveni ruine, trei şcoli primare din comuna Ceru Băcăinţi – transformate în tabără, casă de copii şi centru multifuncţional!

Redacția Cugirinfo.ro

Publicat

în

scoala primara comuna ceru bacaintiComuna Ceru Băcăinți este situată la marginea județului, la granița cu județul Hunedoara, la poalele din sud-vestul Munților Metaliferi, fiind cea mai mică unitate administrativ-teritorială din județul Alba.

Are în componență 10 cătune risipite pe  culmile care străjuiesc Valea Băcăinți: Bolovănești, Bulbuc, Ceru Băcăinți, Cucuta, Curpeni, Dumbrăvița, Fântânele, Groși, Valea Mare și Viezuri. La recensământul populației din anul 2011, comuna avea doar 269 de locuitori, cu 28,45 la sută mai puțini decât la numărătoarea din 2002, când aici trăiau 376 de persoane. Și parcă nu era îndeajuns că populația a scăzut, dar între timp a și îmbătrânit. Procesul de depopulare din ultimele decenii, prin plecarea tinerilor pentru a-și căuta un rost la orașe, a dus la îmbătrânirea populației, majoritatea locuitorilor fiind vârstnici. Din acest motiv, treptat, treptat și numărul copiilor a scăzut dramatic. Până la începutul anilor ‘80, în comuna Ceru Băcăinți au funcționat școli primare la Valea Mare, Bulbuc și Curpeni, o școală gimnazială în Ceru Băcăinți, plus o grădiniță. În anul 1981, însă, Școala Primară Valea Mare a fost închisă, în anul următor și-a închis porțile și Școala Primară Bulbuc, fiind urmată, doi ani mai târziu, de Școala Primară Curpeni. Așa se face că din anul 1984, toți copiii de vârstă școlară recenzați din cele 10 sate ale comunei au venit la școala gimnazială din Ceru Băcăinți. De exemplu, în anul trecut școlar, au început cursurile doar 36 de copii, în cifră fiind incluși și preșcolarii grădiniței. De la închiderea ultimei școli primare au trecut 31 de ani, iar clădirile școlilor respective se degradează pe zi ce trece. Grav este că nu există nici perspectiva ca acestea să fie redeschise, deoarece pentru următorii 10 ani nu se întrevede o creștere a populației școlare în comună. Prin urmare, comunitatea – de la directoarea școlii gimnaziale, la consilierii locali și  conducerea Primăriei Ceru Băcăinți – dorește schimbarea destinației celor 3 clădiri pentru un deceniu, pentru ca acestea să nu devină niște ruine. Astfel, cele 3 construcții ar urma să fie reabilitate și amenajate ca să funcționeze după cum urmează: Școala Primară Bulbuc – tabără de vară pentru elevi, având în vedere potențialul turistic deosebit oferit de cadrul natural pitoresc al zonei, Școala Primară Valea Mare – casă de copii, ținând cont de nevoile identificate în acest sens, respectiv Școala Primară Curpeni – centru multifuncțional pentru organizarea de conferințe și alte evenimente, potențială sursă de venit la bugetul local al comunei. scoli ceru bacaintiPotrivit legislației în vigoare, pentru schimbarea destinației celor 3 clădiri este necesară obținerea avizului conform din partea Ministerului Educației și Cercetării Științifice, în caz contrar orice hotărâre luată de consiliul local în acest sens fiind nulă. Pentru obținerea avizului conform, primarul Remus Giurgiu a cerut sprijinul prefectului Gheorghe Feneșer și al inspectorului școlar general Marcela Dărămuș, solicitând totodată Inspectoratului Școlar Județean Alba să trimită la fața locului un reprezentant, ca să constate, dacă mai e necesar, oportunitatea acestui demers.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Ştiri din zonă

Șezătoare în Parohia Ortodoxă Șibot – balsam pentru sufletul copiilor și bunicilor

cugirinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 6 aprilie 2024, după slujba Vecerniei, la Biserica Ortodoxă din Șibot (preot paroh Cosmin Șandru) a avut loc o șezătoare a Tinerilor și Bunicilor din parohie, unde s-au citit compunerile din culegerea 12 Copii, 12 Bunici”, lecturi care au bucurat sufletele celor prezenți.

Culegerea 12 Copii, 12 Bunici” este un mod prin care aceștia își arată prețuirea față de proprii bunici, străbunici și nu numai. Discuțiile tinerilor cu bunicii, în vederea pregătirii compunerilor, au fost un adevărat balsam pentru sufletul acestora și pentru oricine le-ar fi auzit.

Povestea de viață a fiecărui bunic este specială, compunerile raprezentând un tezaur pentru sufletul tuturor.

Potrivit părintelui, Cosmin Șandru „șezătoarea a constituit unul din obiceiurile cu rol foarte important în viaţa socială a satului. La şezătoare se lucra, se cânta, se spuneau poveşti, se practicau unele jocuri sociale, adică se transmitea şi se prelua tradiţia populară. Semnificaţia socială a şezătorilor consta în faptul că ele contribuiau la menţinerea unei mentalităţi colective în comunitatea satului, şezătoarea este un obicei străvechi. Spun bătrânii satului că ei işi amintesc de şezători din copilaria lor, de la părinţii lor. Şezătorile se organizau în perioada iernii, după sărbătorile de iarnă şi până când începea postul Paştelui.  De obicei se organizau pe zone ale satului. Se adunau mai mulţi oameni la câte o casă, seara,după ce terminau treaba cu animalele de pe lângă casă şi şezătoarea ţinea până pe la miezul nopţii. Casele la care se ţineau şezătorile se schimbau prin rotaţie, între membrii grupului de vecini”

 

Constantin PREDESCU


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Bărbat de 32 de ani din Șibot reținut de polițiști, după ce a condus băut și fără permis un autoturism neînmatriculat

cugirinfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 6 aprilie 2024, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 32 de ani, din comuna Șibot, care este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis, conducerea unui autovehicul neînmatriculat și conducere sub influența alcoolului.

În sarcina acestuia a fost reținut faptul că, în după amiaza zilei de 6 aprilie 2024, ar fi condus, pe raza localității Balomiru de Câmp, fără a poseda permis de conducere, un autoturism neînmatriculat.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,75 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind transportat la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Acesta va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate.


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Ştiri din zonă

Tânăr de 21 de ani din Șibot cercetat de polițiști, după ce a fost depistat în timp ce conducea fără permis, un autoturism furat din Germania

cugirinfo.ro

Publicat

în

Duminică, 31 martie 2024, în jurul orei 18.00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Vințu de Jos, în timp ce desfășurau activități de patrulare împreună cu jandarmii, pe raza localității Șibot, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un tânăr de 21 de ani, din localitate.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că tânărul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Totodată, polițiștii au constatat faptul că autoturismul figurează în bazele de date ale Poliției Române, ca fiind urmărit de autoritățile din Germania.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis și tăinuire.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește cugirinfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Economie

Sport

Din județ

Cele mai citite știri

cugirinfo, stiri cugir, informatii cugir